Monday, November 27, 2017

Buat suamiku

Ambil lah masamu untuk merenung jiwamu,
Sesungguhnya aku sudah pasrah dengan kehendakmu..

Andai dalam kau bersendiri,kau memilih aku,
Maka aku berjanji untuk berubah...
Berubah menjadi isteri yang lebih baik buatmu..

Andai kau tetap memilih dirinya berbanding diriku..
Aku redha dengan pilihanmu..
Aku akan membesarkan anak kita dengan baik..aku berjanji..
Aku berdoa agar kau akan berbahagia dengan dia.. Semoga kau mendapat isteri yang kau hajati..

Maafkanlah isterimu ini diatas kekuranganku..
Sesungguhnya silapku yang berfikir bahwa kau mampu menerima kekuranganku..
Di saat aku sudah menerima kekuranganmu dalam hidupku.

Namun aku berjanji..
Aku akan bertranformasi..
Sebelum ni,aku tidak fikirkan perihal kecantikan diriku,kerana aku dahulukan apa yang harus lengkapkan dalam sebuah keluarga supaya cukup makan pakai dan settled segala gala hal..

Terima kaseh kepadamu suamiku..
Aku akan berbelanja untuk diriku pula
Supaya aku dapat berwajah baru
Supaya aku dapat membuatkanmu
Jatuh cinta kembali kepadaku suatu hari..
Atau sekurangnya aku mampu tunjukkan bahwa aku mampu bangkit kembali.

Itu tekadku

Wednesday, January 21, 2015

Perihal penyusuan susu ibu yg harus diketahui oleh bakal ibu

1)sekiranya ibu2 bercadang untuk menyusukan anak secara fully breastfeeding dan runsing susu tidak mencukupi ketika menyusu kelak,mulakan pengambilan susu2 untuk ibu mengandung.. ia akan membantu memastikan susu ibu sentiasa mencukupi ketika menyusu kelak..namun begitu jgn runsing andai terlewat.kite sgt bertuah kerana bermacam2 produk milk booster ade di pasaran.. cume beli dan amalkan..

2)untuk ibu yg bekerjaya dan berhasrat untuk memberi EBM kpda bayi,kenalkan bayi ibu2 dgn botol susu seawal mungkin sejak dari pantang lagi...
Ye... seawal mungkin.... kenapa????
Pengalaman sy,sy misi dan belajar asas kejururawatan.Menurut silibus yg sy pelajari,jgn beri botol susu kpada bayi kerana takut baby confuse dan refuse puting kite.kemudian mula latih bayi dengan botol susu 2 minggu sebelum bekerja... thats mean ketika bayi 2 month++..
Semua itu........... lapukkkk... yes its lapuk..
Kalau ibu2 tidak bekerja tidak mengapa... .mmg direct breasfeeding adalah terbaek.. utk ibu2 yg bekerja... no....its not a good advice.
Anak sy skrg usia 2month++ blom mau minum dgn susu botol..tempoh cuti pantang semakin kurang..die menangis setiap kali sy melatihnye minum susu botol..kesian anak kecil sy..
Ye.. mmg ade ramai ibu2 berjaya juga melatih bayi mereka.. setelah berusaha keras hari demi hari memujuk anak tersayang... setelah menukar pelbagai jenama puting2 susu... mereka berjaya...
Tetapi sebenarnye ade alternatif laen ibu2... ikotla petua orang tua2 kite...
Latih mereka dgn botol susu dri awal lagi..perahlah susu ibu2 seawal mungkin..
Jgn jdi mcm sy dan ibu2 laen yg terpaksa membiarkn bayi tersayang menangis meraung semata2 melatih mereka dgn botol susu... ia dpt dielakkan.. kata mak saya.. ketika awal usia /dlm pantang bayi kite masih bodoh{blom mengenal puting}... ajari die agar die taw die ade 2 sumber puting... puting palsu dn puting ibu...
Kekalkan begitu dan ibu2 akan bergembira..jgn risau insyaAllah bayi ibu2 x kn tolak pom puting ibu.. Allah itu MAha Berkuasa.. tautan ibu dan anak itu memang kuat... anak pasti mengenal ibunye...

posted from Bloggeroid

Saya ibu baru belajar

Assalammualaikum semua.. lama sudah sy x berblogger nie.. masih dlm proses membentuk diri menjadi ibu yang success.. jadi sy tidak berkesempatan untuk menjenguk dan menambah intipati blog saya nie.

Alhamdulillah anak sy membesar dgn sehat.. sekarang 2 month ++..berat 5.5 kg.. hehe.. .memang montel dan lawa serta menjadi kegilaan tokma dan makcik pakciknye.. ibu dan ayahnye apatah lagikan.. hehe.. sy berdoa agar anak sy akn ttp dikurniakan kesihatan yg baek.. juga membesar dgn sempurna..

Menjadi ibu buat pertama kali memang mencabar.. banyak perkara harus dipelajari mengenai anak kite.setiap masalah yg timbul.. difikirkan kaedah penyelesaiannye.di sinilah google sgt penting selain dripada tunjuk ajar org lebih brpengalaman.

Dengan naluri seorang ibu baru ini sy paham bhwa ibu2 baru pasti ingin mengetahui segala galanya mengenai bayi kite.. kerana itu berdasarkan pengalaman sy yg masih bru bergelar ibu,sy mahu membantu ibu2 diluar sana melepaskan kebuntuan mereka ttg satu2 perkara.. insyaAllah..

Nasihat2 sy ini mendahulukan ape yg terbaek untuk anak2 kite berbanding teori pengurusan bayi yg kite pelajari menerusi sains... walaupon sy seorang misi... kerana pengalaman adalah guru terbaek.

Sy terfikir utk mghasilkn entri pertama iaitu `perkara yg bakal ibu harus ketahui'...

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 14, 2014

its countdown time mommy!

Assalammualaikum semua..

Ari ni rajin pulak aku rase nak berblogging.. maybe sbb teruja menunggu kelahiran cahaya mataku yang pertama...

Apepon post aku skrg mmg akan jdi seringkas mungkin sbb skrg nak berblogging pon pakai hp je.. so leceh skit.  Ape pon story can be writed.. simple as possible.. hehehe

Simple x bererti x merapu sbb aku kan kkdg suka merapu kan.. kikiki..  tahap cakap sorang2 tu prkara biasala... kater sorang kawan aku, jgn ckp sorang2 masa pregnant.. nnti baby kuar die ingt die ada kwn..
Herm... hope not la.. tp dlu msa aku kecik2 pon mmg aku cakap sorang2 pon, reka watak2 imaginasi dan berbual dgn mereka.. tp aku bukan scizophrenia okey.. hehe.. sbb aku taw aku wujudkn watak2 tu.   Juz maybe aku dulu bosan x der kawan sepermainan, jdi aku jadi gitu.   Hehe.... alhamdulillah besarrrr jugak aku walaupon aneh macam nie.

Berbalik kpda title... skrg aku nie org kate... countdown time.. hari2 tggu sign symptom bersalin.. aku dah start cuti dh next week.. yeepy...bestnyer..
3 bulan cuti bersalin. . Love...

Aper pon mmg agak nervous menunggu masa2 bersalin nie.. aku berdoa smoga segalanya lancar nnti.. lebih penting anakku sehat, dan sempurna.. aminn...

Name ape nak gune ni nnti ye???

Mama dan papa?
Ibu dan aby?
Emak dan ayah?
Mommy dan daddy?
Ibu dan abah?

Masih bingung smpi skrg.. hehe.. any idea?

Friday, June 13, 2014

i will be a mother

Assalammualaikum...

fuhh.. lame benar x tulis entri kan..
Hehe.. sebenarnye aku malas nak tulis pakai smartphone..dulu laptop ok ag, aku rajin.laptop dah jamm.. aku pon jam sekali.sampaikn entri wajib tulis- setiap novel baru ramlee awang murshid pon aku miss... huhu..

lme x bercerita ni.. dah byk fasa baru dlm hidup aku... ingt x entri lepas? Kan aku tulis aku ngh prepare utk  mjlis kawen aku.. jeng3.... alhamdulillah.. selesai sudah.... dh 6 bulan kami bersatu... hehe... sekejap je kan masa berlalu... 


Time sarung cincin... masa ni dah sah bergelar isteri kepada azney bin seri.♥♥♥


Ha... ni gambar sanding kami.. aku upload skit2 je ya.. bulehla la wat lps syarat entri.. hehe.. layannn..



Outdoor stori... sori kak leha... dress mmg comot dah jadinye.. maklumlah... pengantinnyer brutel... hehe... 

kerana 6 bulan dh berlalu, so ketika menulis nie actually i'm mom to be... hehe.. dh nk msuk lima..nnti anniversary kami dh brdua... :D...

doakan babyku selamat dan sihat yer... semoga dia akan menjadi umat muhammad yg berguna kelak... amin...