Monday, December 27, 2010

menghadapi SEm Akhir..

salam kawan-kawan..


hari nie aku nak cerita perihal experiences aku sepanjang 2 minggu berpraktikal kat hospital segamat nieh..herm..setakat nie memang ader banyak gak lah benda yg boleh dikongsi,tetapi entahlah aku pandai nak menguraikannya ke tidak yer..hehe..aku akan cuba lah yer!


firstly,seperti yang semua sedia maklum,sekarang aku dan kawan2 dah berada di sem akhir/sem 6..sebenarnya,kami nie naik sem awal..sepatutnya sekarang tengah cuti sem 5..tetapi sebab kami dah naik sem awal,kami dapat naik pangkat sem 6 nie awal sikit la..


bunyi cam best ek naik pangkat nie??actually.............its not!!!


sebab..naiknya pangkat kami nie,menandakan semakin naik la peranan kami..`naik' kat sini bermaksud semakin beratlah peranan kami..time keje,naik pangkat maksudnya naik gaji..tetapi kami naik pangkat jer...elaun same jer..RM621.21 ringgit Malaysia sahaja tidak naik2..hehe..jangan salah paham aku wat keje kerna duit yaa!!aku bandingkan student sama pekerja sahaja..heheh..kerja ikhlas..


so,bila dah sem akhir nie kan,everybody expect kiter dah terror tau..seme kite dah tahu..informasi mahupon prosedure kena ada dalam otak..tekan jari jek,semua boleh buat...but its not!!!sebenarnya,kami nie pon banyak lagi kurangnyer..memang betul kami dah belajar semua..dan aku akui aku pernah mahir semua yang ader tue..ceh..eksyen...but saddestnyer,banyak jugak yg aku reti tue kini dah berkulat kat otak aku..pesal aper???


ha,nilah nak bgtau...adik2,kakak2 abang2..penangan makan makanan ringan..aku nie memang suker sgt makan meggi..makanan junk food..pastue plak,aktiviti seharian dihabiskan menonton movie..movie yg x nak guna otak lansung plak tue..so..ni la jadinya..banyak memori aku dah hilang..huhu...satu agi...banyak ketawa..ketawa pon boleh buat kiter lupe...semua faktor nie buatkan aku hilang professionalism aku..huhu..


so,sekarang aku tengah nak pulihkan kembali otak aku...nak tarik keluar balik semua kulat2 yg ader dalam otak aku nieh..sekarang,tengah makan kismis..orang kater,kismis baik untuk otak..insyaAllah..berhasil..


hai..pasall otak jer aku membebel nieh??bile nak masuk topik belajar nieh??


ok ok..sekarang!


so,minggu pertama aku kat hospital,aku banyak jaga patient PD jer..nak wat cmner,wad yg aku jaga tue,memang ramai pt PD..kebanyakan patient yg menerima rawatan peritoneal dialysis(PD) nie menghidap masalah buah pinggang yang kronik,atau bahasa scientifik nyer ESRF ( End Stage Renal Failure ),dimana buah pinggang mereka sudah tidak dapat berfungsi sebagai penapis kepada bahan kumuhan badan mereka..oleh kerana itu,bahan kumuhan itu kekal di dalam badan manusia dan mengakibatkan banyak komplikasi yang lain..contohnya seorang patient aku tueh,ESRF dier dah sampai kronik,aku perhatikan fizikal dier..memang kasihan..kakinya dah bengkak air (edema) dan kulitnya kering-kering..bau badannya pulak dah tak berapa sedap,sebab x dapat nak mandi..memang kesian sangat..


so,kerana itulah,terapi PD nie wajib dilakukan berterusan mengikut rutin yg ditetapkan..biasanya,setiap patient akan di admissionkan untuk menjalani terapi PD untuk 60 cycle..ia bersamaan dengan 30 buah beg PD solution..1 beg PD mengandungi 2000 ml lactate solution.lactate solution pula mengandungi 2 kepekatan..0.15% dan 0.45%..biasanya kedua-dua kepekatan nie akan digunakan secara bergilir gilir..biasanya juga,0.45% lactate solution nie akan ditambah dengan 500 unit heparinol (0.1 ml)..tetapi,rutin penukaran dan konsentrasi solution akan ditetapkan doktor berdasarkan keadaan pesakit..dalam pengjagaan PD juga,biasanya 3 beg  pertama merupakan cycle in and out atau secara jelasnya,solution in kedalam badan petient sebanyak 1000,bile dah cukup seribu,terus dikeluarkan dari badan patient serta merta...bila masuk beg yg ke 4,barulah cycle nyer bermula..iaitu,in 1000ml PD solution ke dalam badan patient.then hold it in patient body for 10-20 minutes..selepas tue,barulah outkan dari badan patient..biarkan semua cecair keluar dan sukat bacaan cecair yg keluar dari badan patient itu..sesudah itu,bolehlah cycle seterusnya disambung iaitu 1000 ml lagi dimasukkan ke dalam peritoneum patient..begitulah cycle berterusan..cuma!cuma akan dihentikan sekiranya berlaku abnormalities kepada pesakit ataupon cecair yg keluar itu,barulah cycle itu terpaksa diberhentikan separuh jalan..


ha..itulah sedikit sebanyak perihal penjagaan PD nie..yg penting,setiap sukatan harus direkodkan dengan betul..semakin banyak cecair keluar dari badan pesakit,semakin baik...kerana,ini bermakna banyak bahan kumuhan berjaya dikeluarkan..


now,aku cerita pasal minggu kedua..aku dihantar ke wad surgical and ortho female..asalnye datang sane untuk berkhidmat wat keje2..wat prosedure2 la kan..but,second day in that week,aku dimaklumkan aku kena wat management...so,minggu kedua,experiences aku berkaitan dengan management la yek..


huh..aku ingatkan aku nie dah okey wat management time sem 5 lepas..rupernye banyak lagi yg kureng..yup!aku x malu mengaku...masih banyak yang aku kena improve!terlalu banyak kekosongan minda,dan kelakuan yg harus diisi untuk menjadi `In Charge ' yg berjaya...dan aku,memang sedang belajar untuk menjadi Incharge yang baik..


so,aper yg membezakan INcharge dan runner??


INcharge nie person yg kena jadi team leader untuk pasukannya ari tue..atau dalam wad kat hospital,staff nurse in charge nie akan bertindak sebagai team leader untuk staff nurses yg lain..dia bertanggungjawab untuk memastikan semua pengurusan pesakit di dalam wad itu berjalan dengan lancar..


tugas student nurse incharge???...........ha...untuk cuba menjadi seperti staff nurse incharge itu sebaik mungkin...cuba jadik klon staff nurse incharge tue...


herm..bunyi cam susah ke senang utk korang???


untuk aku..susah...susah nak jadik macam diaorang betul2 bile kiter student nieh..halangannya banyak..apa yg boleh aku buat,checking yg aku boleh check,dan rekod dan buat prosedur yg aku boleh buat..


so,pagi2 kerja aku check emergency trolley..make sure check functionality of cardiac monitor sekali ye!ambu bag pon same..pastikan beg tue akan kembung..dapat berfungsi bile diperlukan..


apapon,yg penting nursing pass report paling wajib.kalau time tue tengah check emergency trolley ker,tengah check DDA ker,tengah wat bed making ker..seme kena stop dulu sebab pass report yg paling penting..ingat tue!


ok..dah siap check emergency trolley..DDA dan pass over report???then next...


tulis kepala report..remember!tulis depan patient supaya kita boleh observe patient!


herm..camner nak wat kepala report yg sempurna??ha...nie aku baru belajar jumaat lepas..erm,i mean bukan baru jumaat aku start tahu tulis kepala report,tetapi jumaat tue la aku tahu bagaimana nak tulis report ikut susunan kepentingan dan melengkapkannya..bagaimana tue>>ha..meh aku bgatau..and for ur information,aku pon belom try lagi guna kaedah nie sebab ilmu nie baru diperoleh..hehe..


first..kami tulis report nie dalam buku kami sendiri..sebab nak tulis kat patient case note yg betol.. x berani..lagipon,diaorang pon mesti x benarkan punyer!!!dokument tue kan legal..boleh bawak g makhamah tau...jadik bahan bukti..sebab tue la,cara terbaik,kiter tulis dalam buku kolej sendiri..unlegal..hehe..


so,mula2 kena lah bagtau keterangan2 penting masa tue..contohnya:-


________________________________________________________________________________
no bed:____________                                                                               under surgical ( example)


Name:
RN :                                                                                                   Age:
Date of admission:
diagnosis:


nursing report


time               :condition patient




__________________________________________________________________________________


ha..atas tue contoh yang simple lah tentang report yg kitaorg tulis sebagai student nurse..


yang aku nak hurai sekarang ialah documentation of patient condition semasa kita amik alih tugas..


rujuk atas: time tue menandakan time kite tulis report tue..


condition pula,keadaan patient masa kite tulis report tue..According to my madam,susunan untuk describe condition patient adalah seperti di bawah:


1)CNS
2)CVS
3)RESPIRATION
4)GUT
5)GIT'
)SKIN INTEGUMENTARY


1)CNS-bahagian paling utama untuk didocumentasikan..patient on vetilator?conscious or unconscious?kalau unconscious sebab sedative,bgtau bgtau nama ubat sedative tue..GCS brapa??full ke x??pt confuse ker orientated?pain score?pastue,kalau pt on ETT tube,bgtau ETT tue size brpa?length die brpa??


2)CVS-cerita berkenaan dengan heart..so,bgtau la pasal rate,regularity,dan volume dier..


3)RESPIRATORY-yang nie plak lebih kepada lung..dan pengaliran oksigen kepada anggota badan..jadi,bgtau lah pasal Rate,Regularity,dept dan Effort yg digunakan..kalau pt on chest tube,bgtau..circulation chart cm ner?SOB x??tue kena bgtau..penting..kalau pt on 2L/3L,biasanya pt SOB +
dan kalau on 5L O2 tue,SOB die pon mestilah SOB++..


4)GUT-ha..yang nie plak time kiter bgtau patient nie ader IVD tak...patient nie NBM ke x??


5) GIT-yang nie beritahu jenis diet yg diambil..dan bagaimana dengan stool dan urine dier??


)SKIN INTEGUMENTARY- yang nie plak,kiter beritahu pasal keadaan kulit..ader bad sore x?kalau ader,describe bed sore tue selengkapnya..about size,appearance dan dressing yg dipakai.ader branula x??kalau ader branula,bgtau kat mana dan branula size brpa?...


ha...banyak kan yg kena bgtau!tapi,demi untuk memastikan keberkesanan treatment yg diberikan,semua nie perlu...


report yg seterusnya ditulis sekiranya berlaku changes apa2 dari segi doktors's order ataupon changes dari condition patient tue sendiri..


herm..sekianlah perkongsian ilmu untuk hari nie...kalau ader sebarang kesilapan dalam perkongsian ilmu nie,silalah tegur yer!biasalah...budak tengah belajar kan!


aku tamatkan blog kali nie dengan serangkap pantun..


buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan.
saya budak tengah  belajar,
kalau salah tolong betulkan!                                                hehe........................................


sekian...........

Saturday, December 11, 2010

Rayyan Fantasi~apa yang terfikir...itu ada!!

rayyan fantasi...thumbs up....

wow wow wow..now,aku tengah excited nak tulis blog aku about novel terbaru karya Ramlee Awang Murshid nie..novel nie dilancarkan pada 4 disember 2010 kat Alamanda,tetapi aku terlewat 6 hari untuk memilikinya..apa pun,sekarang novel ini dah berada dalam genggaman aku pon...dan aku dah habis membacanya!dan aku habiskannya dalam tempoh tidak sampai 24 jam..wah!semangat benar aku nie ek???of course la..kan novel favourite aku...hish..pe kejadah la budak nie(aku)..cakap sorang sorang..hahaha..

aku beli novel nie semalam..dekat Terminal 1 Seremban..memang ke sana,aim aku paling utama nak cari novel tue..hehe..sambil of course berjalan2 bersama member2 ku tersayang!hahaha..pencarian novel tue tersangat mudah..aku umpama orang yang mengantuk disorongkan bantal..apalagi,tido la kan.........
ehem..ceritanya sebenarnya gini,sampai je kat terminal one tue,cam besa kiteorang gi kat main die kan..tempat kat pentas tue..rupanya,kat situ ader promotion kedai buku popular..and just in front of me,I saw the collection of Rayyan Fantasi..wah..sukernye hati time tue..siap ader sale lagi..rebate 20%..betol2 berpihak kepada aku!alhamdullillah..

seterusnya,aktiviti berjalan2 diteruskan la..jam 3 petang kami menaiki tren untuk balik ke Nilai..dalam tren,dag start baca beb!!!punyer excited..kawan2 gelak jer kat aku...memang minat habis da...

sebenarnya,hari tue yakni hari semalam nie,hari terakhir kami di Nilai..tetapi,sempat agi kami berjalan2 kat seremban..then,kol 5 pm pergi plak pasar malam Nilai..maklumlah,lama plak nak tinggal nilai nie..so,sepanjang petang sampai malam,aku x kesempatan membaca novel nie agi..

aku start sambung baca novel rayyan fantasi nie kol 9 lebey lebey kot..ha,time tue la aku baca kusyuk x terganggu..tu pon lepas dah siap packing2 barang untuk esok..(iaitu hari  nie).wah,punyer kusyuk aku baca..tetapi aku terpaksa memberhentikan pembacaan aku jam 1 pagi..selalunya lau aku baca novel,aku sanggup berjaga malam..x tidur semalaman pon x per..tapi,mengenangkan esok(hari nie) yang memerlukan tenaga aku untuk berjalan jauh dan mengemas rumah,maka aku terpaksa menutup buku itu dan menutup mataku..

pagi2,awal2 lagi dah bangun..seawal subuh bersiap dan berkemas.kol 7,kami bertolak menaiki bas kolej ke Segamat..pembacaan aku tidak dapat dimulakan lagi..

seperti yang dijangka,bila sampai di Segamat,aku kena mengemas bilik..mengemas bilik bersama2 memberku,ct haryati..hehe..toilet alias bilik air tue pon aku cuci sekali..hehe..semua tue,lebih kurang kol 1 pon selesai..terus aku membersihkan diri yang kotor kemudian solat zohor..

then...ta da....aktiviti favourite aku pon bleh disambung da..wow wow..nampaknya,semakin jauh Rayyan berfantasi...hehe..

kusyuk kusyuk....................jam 5 lebey lebey sikit..aku menoktahkan pembacaanku..akhirnya,satu lagi nukilan Ramlee Awang Murshid menjadi santapan mindaku..yahoo........

herm..so,apa yang menarik dalam cerita nie..???

tag line untuk cerita nie = APA YANG TERFIKIR...ITU ADA!

ha,kisah nie mengisahkan tentang seorang anak remaja yang telah 21 tahun diasuh dengan penuh kasih sayang oleh bapanya,ibunya dan atuknya.Namanya Aiddin..Ayahnya pula bernama Ibrahim dan ibunya bernama Supinah.Selama dia membesar.dia tidak pernah tau asal usul kejadiannya..

sebagai makhluk yang meningkat dewasa,perasaan cinta sememangnya menjadi lumrah manusia..Aiddin akhirnya jatuh cinta kepada Feena,teman sekampusnya.Mereka sama-sama jatuh cinta dan akhirnya mengikat hubungan mereka dengan tali pertunangan..

kegembiraan Aiddin bersama tunangannya dan rakan-rakannya terentap apabila dia didapati menghidap barah otak tahap 4..jadi,sebagai menghadapi sisa sisa hidupnya selama 3 bulan,Aiddin cuba melaksanakan semua keinginannya dan keinginannya yang kedua terakhir ialah untuk mendaki Gunung Kinabalu..bertemankan Feena dan juga sahabat-sahabatnya juga seorang porter,dia berjaya menawan puncak Gunung Kinabalu itu..Namun,asal usulnya telah merantai dirinya dengan suatu takdir yang tidak dia jangkakan..Maka,ketika dia di pergunungan itu,dia telah diculik oleh `sesuatu' yang menuntut keagungannya..Pada mata kasar yakni mata manusia,Aiddin ghaib ketika kabus tebal melanda...dan dia telah menghilang selama 5 TAHUN!!!

gunung kinabalu..tempat Aiddin tiba-tiba hilang

jadi,siapa sebenarnya Aiddin??? ta ra..aku bukan penerbit novel yang sahaja wat suspens..aku adalah pembaca..so,of course la aku bagi jawapannya..dan inilah jawapannya....

Aiddin nie sebenarnya makhluk asing..ala,yang macam allient tue..ala ala clark kent gitu..Aiddin merupakan pewaris tunggal planet Yuk'ka..Namun begitu,kerana rampasan kuasa yang berlaku ke atas ayahandanya Mij-Gillion,makanya Aiddin yang ketika itu masih bayi telah dilarikan ayahandanya menggunakan kapsul terbang ke bumi..Nama sebenar Aiddin ialah Rayyan Gillion..seorang putera raja yang berdaulat..

Mij-Gillion,ayahandanya itu ketika di bumi ditakdirkan menemui keluarga Pak Maskun dan Supinah.Melalui pertemuan itulah,Mij-Gillion menjalani kehidupan sebagai manusia biasa..dia akhirnya memeluk islam dan menikahi Supinah..begitulah keluarga berlainan makhluk itu bergabung...(namun awas..isterinya Supinah tidak tahu asal usul suaminya yang sebenar)..
selepas keriuhan mengenai UFO pada tahun 1999 menyepi,x sangka RAM memilih makhluk ini sebagai bahan penulisannya pula..sungguh menarik..

Rupanya,di planet Yuk'ka,Mika seorang puteri kepada Senggora(orang yang telah melakukan rampasan kuasa)mula meragui ayahandanya..tidak setuju dengan kekejaman ayahandanya,dia telah merancang sesuatu!ya..dia ingin membawa pewaris tunggal Yuk'ka yang sebenarnya ke situ..Dia berjaya menculik pewaris itu ke Yuk'ka..ha..soalan terjawab kan???Mika lah yang menculik Aiddin di Gunung kinabalu ketika itu..

di yuk'ka..Rayyan berhasil menemui kuasa sebenarnya..kuasanya tak tercapai dek akal..dia mampu menukar anak mata,dia mampu meruntuhkan banyak serangan dengan gerakan tangan sahaja,mampu menyembuhkan,mampu menghaibkan pemandangan dan membuat perlindungan..semua kuasa2 sakti nie wat aku teringat cerita smallville ngan the incredible jer..hehe..ops..luper,kekuatan super hero,kelajuan berlari of course la menjadi miliknya..haha..
Clark kent=Rayyan..sama2 hero..sama2 perkasa..banyak benda antara mereka yang serupa..datang ke bumi pon dengn cara yang sama..dengan kapsul!!haha...agaknya adik beradik allient memang sepakat kot kan!

A to Z,akhirnya Rayyan nie pon akhirnya berjaya mengalahkan Sang pengkhianat tue..kuasa pemerintahan dapat diambil balik..Ayahnya Mij-Gillion/Ibrahim akhirnya menjadi raja Planet Yuk'ka kembali..

cerita di bumi...masa 5 tahun tempoh yang lama...Feena yang memang menyayangi Aiddin terpaksa mengaku kalah...Aiddin tetap hilang tanpa dikesan..Zaidan yang sering mengganggu akhirnya diterima sebagai teman hidupnya dan akhirnya mereka dikurniakan dengan seorang cahaya mata..

konflik cerita bermula apabila kejadian bunuh mula berlaku semenjak kemunculan Aiddin setelah 5 tahun menghilang..membuatkan kita tertanya-tanya,apakah Aiddin yang melakukan pembunuhan itu??suara Mika yang sering memujuk Aiddin supaya selalu bersabar menambah curiga di hati..aku menduga-duga..yang pasti,aku cuba berpegang,HERO cerita mana leh wat jahat!!!mesti muslihat penulis nie..hehe..

konflik cerita bertambah dengan kemarahan dan kekecewaan yang dihadapi Aiddin setelah mengetahui Feena telah pon berkahwin dengan orang lain..ditambah dengan pembunuhan kejam yang dikaitkan dengan dirinya..juga penculikan keatas puteri Feena yang dinyatakan sendiri oleh Feena...Zaidan pula cedera dipukul dengan teruk..semua kesalahan itu cukup membawa Aiddin yang terpinga-pinga ke dalam lokap...

kemuncak cerita bermula apabila Aiddin mula mengingati setiap kehidupannya di Yuk'ka..Ketika itu dia di lokap..dan kuasa jahat telah datang menuntut balas..jam dunia seolah berhenti dan berlaku lah pertempuran di antara Rayyan,Ibrahim,dan kuasa jahat itu..Memetik ayat cerita laksamana sunan..`yang benar pasti akan menang kerana Allah sendiri berpihak kepada kebaikan'..makanya,kuasa jahat dapat dikalahkan...

itu part separuh ending yang best..yang x bestnya,selepas sahaja kejadian itu,semua manusia yang berhubung dengannya telah hilang ingatan..Feena,Mie Long,Zaidan,Suhaiala semuanya telah lupa tentang kewujudannya..segala kejadian yang dikaitkan dengan dirinya automatik telah terpadam dari ingatan setiap insan yang bergelar manusia...tu yang part x puas hati tue...tetapi,seperti telahan Ibrahim,ini untuk kebaikan Aiddin itu sendiri..

penghujung cerita menceritakan kehidupan Aiddin sebagai pelajar kolej yang baru..dia memulakan kembali pembelajarannya..dan kini,dia ditemani seorang puteri..seorang puteri yang pernah menculik dia dahulu demi sebuah keamanan planet Yuk'ka..Mika...seorang freshie baru kolej keris mas berjalan bergandingan dengannya di situ............THE END...

hahaha...tu la serba sedikit jalan ceritanya..x taulah menarik ke x cara aku bercerita nie..tapi nie lah yang aku termampu tuliskan..nak lebih menarik,kena baca sendirila..but I like the very last ending..2 motive:

1)Aiddin akhirnya dapat melupakan kekecewaannya terhadap Feena dengan menemui cinta sejatinya bersama Mika...
 2)jeng jeng jeng..nampaknya kuasa jahat masih cuba membalas dendam..persoalan tentang sumber kuasa jahat masih belum terungkai...ini bermakna..Rayyan Fantasi 2 akan menyusul..........

Sama-sama kita nantikan novel sambungannya ye!!!


BYE....jangan lupa baca Rayyan fantasi ek!!!

Tuesday, December 7, 2010

salam awal muharram..









assalamualaikum kawan2..

selamat menyambut awal muharram kepada semua..semoga awal muharram kali ini membawa erti yang semakin baik dalam kehidupan kita.Sememangnya,mengucapkan kata2 selamat maal hijrah memang mudah,namun pengisiannya itulah yang susah dilakukan..ramai yang menyatakan selamat maal hijrah,tetapi berapa percent kah dari yang ramai2 itu yang menyahut seruan maal hijrah itu sebenarnya??WaAllahua'lam..

Even masa aku bagitau ini pon,aku juga menyedari diriku..aku juga tidaklah begitu menjayakan hari awal muharram ini dengan bersungguh-sungguh..aku terlupa di awal hari..ya Allah,ampunilah hambaMu ini..

Nak berubah bila2 pon boleh..namun kiranya bila tiba hari yang bermakna nie,pasti lebih afdal..aku termenung sendiri..muhasabah diri..herm,aku sedar pulak banyak betul aku rasa sikap dan karakter aku nie yang sepatutnya diubah ke arah lebih baik..lumrah manusia,tidak lepas dari alpa dan membuat silap..aku juga begitu..tapi pastinya alasan itu bukanlah pintu kebebasan untuk kita semua tetap berada di takuk lama..right?

bila difikir-fikir,direnung kembali,banyak betol sikap aku yang nak kena jaga..tapi itulah,kekadang akal datang menegur lambat..bila kita sudah tersasul,barulah tersedar..ketika itu,nak ditarik balik kata2 mahupun perlakuan yang x sepatutnya dah x boleh dah..kerana itulah islam menyarankan kita banyak berfikir..berfikir membantu kita untuk bertindak dengan rasional...

sifat mazmumah sememangnya kekadang lekat dalam diri seseorang itu dan sememamgnya sifat itu umpama racun yang membakar diri sendiri..dalam hal ini,syaitanlah yang bergembira sekiranya hamba Allah itu telah termakan hasutannya..bukan senang untuk mengatasi sifat mazmumah ini..semangat dan iman kena kuat..barulah hasutan2 yang mengisi ruang otak dan telinga dapat dikalahkan..

terus terang,sifat2 ini memang berlumba-lumba untuk masuk daun ke dalam diri manusia..ya,aku sendiri juga kekadang kalah dengan jarum2 racun yang tajam ini..penawar kepada racun2 ini tidak lain tidak bukan ialah dengan mengingati TUHAN..berzikir dan bertafakur..sesungguhnya sebaik baik zikir ialah solat..

memang molek lah kalau awal muharram nie,kita membaiki akhlak kita,membaiki nawaitu kita kan..

Ingatlah,jika kita  merasa tidak puas hati terhadap sesuatu,ingatlah bahwa Allah itu maha Adil..
Ingatlah,jika kita merasa kekurangan,sesungguhnya Allah mencipta manusia sebaik-baik makhluk..
Ingatlah,jika kita sudah mula berhidung tinggi,sesunnguhnya Allah itu lebih Maha Kaya,Maha Besar..
Ingatlah,jika kita ditimpa kesusahan,Allah itu Maha Pemurah lagi  Maha Penyayang..
Ingatlah,jika ingin berbuat mungkar,sesungguhnya Allah itu Maha Melihat...

moga2 awal muharram kali benar2 membawa makna kepada kita semua..amin..

Tuesday, November 30, 2010

wanita pemilik matahari???



SubhanaAllah..cantiknya pemandangan ciptaan Allah..matahari dicipta sebagai hamba Allah..dia menurut perintah dari Allah sahaja.Kerana ketaatan itulah,dia duduk kekal di tempatnya,dan terus memberi cahaya galaksi bima sakti ini..memberi cahaya untuk menerangi bumi..


namun begitu,sekarang nie macam2 dakwaan dilakukan..aku yang selama ini menatap keindahan ciptaan Allah itu tetiba membaca berita menyatakan adanya seorang wanita yang mendakwa pemilik matahari..


pelik??


 Tapi itulah yang telah terjadi..Aku pon hairan bin ajaib..mula2 time aku baca berita tue,aku ingatkan matahari yang dimaksudkan itu nama syarikat ker,nama orang ker,nama makanan ker kan..alih2 betol la syakwasangka aku yang x logik tue..seorang wanita dari Madrid mendakwa telah mendaftar namanya sebagai pemilik matahari..


haish..dahsyat betol la pemikiran dia..aku pelik tol cam ner dia nie leh terfikir nak jadikan planet yang memang ternyata milik Allah nie,sebagai milik dia..


Sesungguhnya,segala yang ada di langit mahupun di bumi..juga segala kehidupan di cakerawala..dan segala galanya ini milik Allah SWT sahaja..tiada yang lainnya..itu yang aku rasa nak tergelak dengar ader orang dakwa camnie..


berita nie aku baca dari keratan akhbar KOSMO bertarikh 29 nov 2010 bersamaan hari isnin..page 45.ha,lau jumpa akhbar tue..bacalah..conform korang pon terkejut..bukan terkejut kagum..terkejut bengang..ader orang yang buat camtue!


Menurut akhbar tue lagi,Wanita yang bernama Duran,49 tahun itu juga menyatakan  bahawa dia ingin mengenakan cag kepada setiap orang yang menggunakan matahari..NONSENSE!!!


berita selanjutnya bolehlah dibaca di akhbar KOSMO ye..


tapi tu la..memang mengarut..dah memang sah planet2 di dunia ini bukan manusia yang punyer..tetapi milik Allah semata-mata,tergamak dia mengaku miliknya dan mengenakan cag plak??memang mengarut..aku harap,nanti dia akan tersedar dari perbuatan karutnya itu..


di bawah aku sertakan keratan akhbar KOSMO tersebut..



sekian..

Monday, November 29, 2010

Ulu Kinta Menggamit rindu..

Salam kawan2 semua..

Tetiba plak aku rasa rindu..rindu bila ingat balik kenangan waktu kat Ulu Kinta  sem lepas..memandangkan aku cuti lama kat umah,so aku menaip banyak la bendanya kat blog aku nie..dikumpulkan dan disiarkan serentak sekarang..hehe..niat aku bukan aper..sajer nak lepaskan buah fikiran ke..rindu ke..(yang boleh diberitahulah kan) kat sini..Buat kawan2 yang turut bersama denganku time kat ipoh sem lepas,mesti rindu jugak kan time tue!So..lets we refresh our memory together gether..haha..

Sebenarnya,journey kitaorang ke perak sebab kami semua ditugaskan untuk melihat sendiri keadaan pesakit yang menghidap penyakit mental.Selain itu,kitaorang juga diberikan assignment untuk disiapkan secara berkumpulan..memang excited la pegi sana..ini adalah pengalaman yang baru bagi kami..sebelum nie,kami Cuma mendengar cerita Sir Vinthai jer tentang pesakit2 mental nie..so,memang aku x sabar la nak tengok the real condition of the patient..hehe..

Perjalanan ke Ipoh mengambil masa lebih kurang 7-8 jam dari Nilai melalui lebuhraya utara selatan.Sepanjang perjalanan,kami singgah di perhentian sebelah rawang dan beberapa perhentian kecil yang lain.Sempat aku dan kawan2 menjamu selera nasi goreng dan nasi lemak.Perjalanan kami sebenarnya baru sahaja bermula..
Di Ipoh,kitaorang di tempatkan di Taman Perdana ,Tanjung Rambutan.Kawasan perumahan tue masih baru.Rumah kami juga amat selesa.Pemandangan sekitar memang memenuhi citarasa aku.Tersangat indah dan menggamit rinduku kepada kampong halamanku di Gua Musang.Udara sekitarnya juga bersih..terasa di pipiku angin perbukitan..tersangat menyegarkan..I love It!Dari tingkap rumahku sahaja,aku dapat melihat gunung ganang nun jauh di sana.Begitu gah menaungi bumi perak ini..Subhanallah..indahnya ciptaan Tuhan!Aku still remember,pagi2 sebelum bas sampai,aku pasti akan mengambil gambar pemandangan sekitar situ..Pemandangannya memang ajaib..so piece..so beautiful..

Gambar kat atas nie aku amik di suatu pagi selepas hujan..Suasana sungguh tenang..mengurangkan tekanan di jiwa..even sekarang,aku tengok jer gambar nie,,aku jadik tenang..Itulah fungsinya ciPtaan Allah nie..menenangkan fikiran serta jiwa..dan mendekatkan diri kepada Allah dengan memuji-muji ciptaanNya..Subhanallah..

Pelangi..warna warni di langit nan luas....suatu lagi keindahan Alam ciptaan Allah yang Maha Besar..

KENANGAN DI HOSPITAL BAHAGIA

Kami akhirnya menjejakkan kaki ke HBUk itu..hospital bahagia ULu Kinta atau hospital Tanjung Rambutan itu merupakan hospital mental pertama yang ditubuhkan di Malaysia.Keluasannya 544  ekar dan menempatkan 80 wad .Selain daripada bangunan untuk hospital itu sendiri,kawasan hospital itu turut menempatkan kolej dan penempatan tetap Pembantu Perubatan Pelatih Ulu Kinta.

Di Sini,kami dipantau oleh CI Delima dan sister2 wad kami.Kami diagihkan kepada 4 kumpulan.Kami akan berada di satu wad selama seminggu sebelum dipindahkan ke wad yang lain.Mula2,group kami ditempatkan di wad 5A selama 5 orang.Wad ini merupakan wad tinggal lama iaitu wad yang menempatkan pesakit mental yang akan terus menetap di hospital bahagia ini sampai ke akhir hayat mereka.Biasanya,pesakit yang tinggal di sini ialah pesakit yang sudah tiada tempat bergantung sekiranya dihantar pulang kepada masyarakat,sama ada tidak ada family members ataupun family members mereka tidak ingin menerima mereka.Jadi,mereka akan tetap tinggal kekal di HBUk ini.

Sepanjang menjaga pesakit dan menimba pengalaman di wad tinggal lama nie,bermacam2 gelagat dapat kami tengok.Ada pesakit yang suka berjalan mundar mandir,ada yang suka menyanyi,ada yang senyap sangat2 dan ada yang agresif.Mereka semua nie ditempatkan dalam satu bangunan yang panjang,katil disusun berderet deret kanan dan kiri.Bilik air hujung sekali.Tingkap mereka pula berjaring besi yang tebal.Tingkap kaca tidak digunakan untuk tujuan kesihatan.Hujung sebelah sana pula menempatkan bilik istirehat mereka.Di sana,ada TV,ada radio dan alat2 permainan.

Di sana,3 golongan staff yang akan sering berhubungan dengan pesakit ialah doctor,staff nurse dan Pembantu kesihatan.Berbeza dengan hospital biasa yang meletakkan nurse sebagai staff paling rapat dengan pesakit,hospital bahagia meletakkan pembantu kesihatan sebagai orang yang paling rapat dengan pesakit.Mereka digelar `kepala’ oleh pesakit2..setiap arahan mereka akan diikuti..

Tidak dinafikan,apabila disebut nama pesakit mental,pastilah kebersihan tidak dapat diurus dengan sempurna.Walaupun cleaner sering sahaja membersihkan wad dan kawasan sekeliling,bau najis kekadang tetap lekat.Bukan  sahaja bau,malah lantai2 dan dinding2 wad itu sudah terconteng dengan `cat’kekal yang sungguh lawa..hehe..

Walaupun begitu,banyak gelagat pesakit2 di sini yang mencuit hati kami.Yang paling aku ingati ialah Asmah.Dia sungguh comel..selain menghidap penyakit mental,dia turut menghidap penyakit kebongkokkan.Bagaimanapun,dia memang sangat menyenangkan.Dia suka menyanyi lagu dulu2..suaranya okey..kami terhibur!satu lagi perangainyer yang mencuit hati ialah dia suka merajuk.Kalau dia melihat kami mesra dengan pesakit lain lebih sikit,dia akan merajuk..dan kami akan cuba memujuk..kalau kami Berjaya,kami akan melihat dia tersengih girang kembali..

Ada juga pesakit yang bertindak sebagai ketua..mengatur kerja untuk kawan2nya yang lain.Ha,jangan terkejut ..tetapi sebenarnya mereka menjalani hidup mereka dengan aman dan penuh kesepakatan.masing2 tahu kerja mereka..yang basuh pinggan akan membasuh semua pinggan sesudah makan..dan mereka juga membasuh baju mereka sendiri!
Bagaimanapun,pesakit yang agresif,atau yang dikhuatiri akan menyakiti diri sendiri atau orang lain akan diikat di kerusi atau di dinding.Mereka tergolong dengan golongan yang akan memakan najis sendiri,yang akan menerkam orang ataupun yang akan mengutip benda2  kotor di lantai..bagaimanapun,mereka tetap tidak disisihkan..bila tiba masa makan,kami akan menyuap mereka makan.Mereka makan dengan bersungguh sungguh,membuatkan kami merasa seron0k untuk memberi mereka makan.

Pastinya,kedatangan kami harus memberikan sesuatu kepada mereka..bukan dalam bentuk kebendaan,tetapi suatu keceriaan..itulah yang sering aku fikirkan..maka aku still ingat petang itu..pesakit2 kelihatan kebosanan..yang turut bermain menyusun abjab dengan kami pon kelihatan sudah bosan..aku harus buat sesuatu yang menghiburkan mereka!and hah! ideaku datang.mungkin akan kelihatan bodoh di mata pekerja2 di situ,tetapi memandangkan di sini memang sesuatu yang lucu x kan diketawakan,apa salahnyer aku buat muka selamba..so,menggunakan pesakit2  yang telah ada di bilik rehat itu,aku mula menyanyi(biar suara x sedap pon)..sambil menyanyi dan menari,aku mengajak mereka saling melaga-lagakan pin bowling sesame sendiri..hasilnya,bunyi yang hidup dan ceria pon kedengaranlah dari bilik rehat kami itu..member2 group aku pon,apa lagi,turut sama menyanyi,menari dan bermain pukul pin bowling..petang yang sepi berjaya dihidupkan..yes!...setelah sekian waktu,akhirnya kami pon berhenti untuk makan petang..ketika itulah seorang pesakit dari wad sebelah datang..die kata..`nak join..kater sini ader parti..’ kami semua memandangnya dan akhirnya saling senyum sendiri..sayang dia x dapat join kerana waktu makan telah tiba..

Seminggu disitu,kami berpindah ke wad 4..pesakit di sini tidak seberapa kritikal.Mereka terdiri daripada  pesakit2 yang akan didischargekan..iaitu pesakit yang akan dihantar pulang kepada masyarakat..Namun begitu,ingatan aku di sini lekat kepada 3  perkara..pertama,di wad ini kami banyak bermain permainan padang bersama-sama,kedua ada pesakit yang suka berbogel dan bermain sabun..ketiga,ada pesakit yang lawa dan nampak normal,rupanya tersangat garang..haha..

Antara ketiga-tiga nie,aku berminat kongsi yang ketiga..iaitu tentang seorang patient yang memang lawa,cantik dan nampak normal,tetapi rupanya tersangat garang..Dia nie x kelihatan macam sakit lansung..perlakuannya normal..berhias diri,menjaga kebersihan dan tidak menunjukkan kelakuan yang abnormal..setiap pagi,dia akan pergi ke bengkel untuk bekerja membuat gloves.Balik tengahari,dia akan makan di meja makan ,kemudian berehat .Dia tidak mengikuti sebarang aktiviti berbentuk permainan yang kami jalankan..dia Cuma memerhati sahaja..kalaU melihat gelagat kami atau pesakit lain yang dirasakan kebudakan,dia pula akan mencebik..seolah olah kami pula yang abnormal..hehe..`kepala’memang dah nyatakan pada kami,jangan ditegur pesakit itu,kerana dia walaupun diam,tetapi garang..pesakit itu kata mereka lagi,nampak normal tetapi sebenarnyer `something wrong’..tetapi aku nie nakal jugak..so...
Suatu hari,aku memberanikan diri untuk berbual dengannya.Itupun  kerana dia seolah olah tidak mahu menyentuh makanannya..aku mempelawa dia untuk makan jer..then..fuh..berbedil bedil peluru aku dapat daripada dia..peluru yang x der kaitan tetapi beracun plak tue..haha..padan muka aku..member2 aku gelak jer la kat aku..tu la,nasihat orang x nak dengar ..aku sengih je la.......

Satu wad lagi ialah wad 12..wad nie wad biasa..aku agak lupa apa yang berlaku di wad nie..maybe,wad nie wad yang jual ice krim tu kot...............owh..aku ingat ckit2 dah..wad nie lah aku jumpa pesakit muda yang cantik tue..betol!!!x tipu....patient tue muda dan cantik..sungguh rugi kerana menghidap schizophrenia..Mungkin itu Ujian daripada Allah untuknya dan keluarga..Semasa di wad itu,kami banyak berborak dengannya.Alhamdulillah,perilakunya kelihatan semakin normal..Cuma,bila ditanya tentang suara yang dia dengari,dia akan bercerita sesuatu yang x logic..dan berlainan setiap kali..itulah masalah yang dia hadapi..dari segi perbuatan dan pergaulan,dia seperti orang yang normal..dia pandai bermain dadu dan jutaria..menulis dan melukis pon dia pandai!malah,dia juga lah satu satunya pesakit yang aku temui,tidak pernah meninggalkan solat wajib..kerana itulah aku yakin..dia akan sembuh..InsyaAllah..

Selain wad-wad ini,kami turut mengunjungi wad forensic lelaki dan perempuan,museum HBUk,unit tatakerja dan terapi,bilik ECT,dan bengkel2 kerja HBUK.

Hari kedua terakhir di hospital,kami membuat fun games untuk pesakit2 yang kami jaga.Tujuan aktiviti ini ialah untuk mewujudkan dan mengeratkan hubungan sesame pesakit ini,untuk mewujudkan semangat bekerjasama dan yang paling penting of course la untuk menceriakan mereka!menceriakan kami sendiri jugak..haha..

Bermula dengan senaman aerobic yang diketuai kak Mas,fun games pon berlansung..Acara menarik bola menggunakan gelung,membaling belon air dan membawa bola pinpong pakai sudu merupakan permainan2 yang kami sediakan....setelah itu,majlis diikuti dengan persembahan student2 NUC iaitu kami sendiri..kami memilih 4 lagu berlainan bahasa yang telah dipotong untuk dijadikan sebuah lagu medley..Antara lagu yang dipilih ialah lagu jaiho,zapin usik mengusik,nobody,doom ,dan doraemon sebagai  lagu akhir..upacara yang ditunggu-tunggu pula pastinya acara penyampaian hadiah..setiap peserta diberikan hadiah beserta topeng muka kertas untuk dipakai..sebagai penghargaan  dan ingatan kami,pelajar NUC pon memberikan sumbangan berbentuk hadiah permainan padang kepada wad2 yang terbabit....majlis kemudiannya ditutup dengan jamuan makan tengahari..

Student NUC july 08 bergambar bersama Mdm.Delima selepas majlis berakhir..

Group kami kali ini turut disertai senior kami,Kak Mel..Kak Mel sangat membantu dan bertindak sebagai master mind untuk acara fun games nie..thanks kak mel !



Berakhirnya majlis itu bererti pengalaman kami di HBUK pon kian berakhir..pengalaman2 kami semua pastinya akan menjadi lipatan2 sejarah dalam hidup kami..
Note: gambar bersama pesakit tidak disertakan  ketika di HBUk kerana kami tidak dibenarkan mengambil gambar pesakit di dalam hospital..


SUATU HARI DI LOST OF TAMBUN

Alang alang dekat dengan taman tema Lost Of Tambun Perak nie,x kan lah kami x nak menjenguknya kan!Jarak antara taman tema tue dengan Bandar Ipoh adalah 15 km manakala dari rumah kami Cuma 5 km.Hanya 10-15 minit driving,sudah sampai ke sana..tapi of course kami x drive,manalah kami ader kereta..hehe..naik prebek sapu jer..

Sebut pasal prebek sapu nie,kami terpaksa naek sebab selain prebek sapu,x der cara lain dah..bas awam x masuk jalan ke Lost of Tambun tue..no teksi x der plak..dok tunggu2 kat bus stop tue,prebek sapu yang berenti,so prebek sapu la kami sapu....nak jadik ke cerita..kami pergi 11 orang sekali..mestilah x muat keta tue..so,uncle tue pon call la member die..makanya,berangkatlah kami  11 orang dalam dua buah kereta ..duduk himpit2 sikit..naseb baik dekat je lost of tambun tue..!haha..

Kami sampai ke taman tema around 10 am atau lebey lebey cikit.Orang x ramai lagi pon tika tue..harga tiket lupa la plak brapa..tapi x lebih RM 50 la..
Masuk2 tue,kami jalan2 kejap..ngintai2 permainan aper yang ader kat dalam tue..lepas tue,kami sewa dua buah pelambung yang berkembar tue.yelah,nak main air katakan!



Sekitarnya memang menarik hati..Kedudukan taman tema ini yang dibuat berhampiran hutan,bukit dan gua menyebabkan tema alam semulajadi tue memang terserlah.Udaranya sejuk menenangkan..Namun selintas aku terfikir,,biarpun aku menyukai taman tema dibina di situ..aku turut mengeluh,mengenangkan nasib penghuni2 rimba di situ..pasti hidup mereka x aman lagi..yela,asyik mendengar suara dan music yang riuh rendah ajer..kesian mereka!

                                                    Gambar dari luar lost of tambun..


Lihatlah bagaimana dekatnya lost of tambun ini dengan gua2 dan alam sekitar..menjadi tarikan utama pelancong yang singgah di Ulu kinta ini.

 Mula2 sekali,kami bermain segala permainan yang berkaitan dengan air.Yang gelongsor tinggi tue,yang dalam gelongsor terowong tue,yang berpelampung sekeliling taman tue dan akhir sekali bermain air di kolam air panas dan kolam air dewasa dan kanak2..kat kolam air kanak2 tue,yang membuat kami suka berlama2 di situ ialah apabila kami menunggu curahan air dari bekas air di atas..wah,sungguh seronok..

Lepas tue,kami pon makan tengahari dekat cafe..habis2 makan tue,kami membersihkan diri dan menunaikan solat zohor..
Selesai sahaja segala urusan kami itu,kami meneruskan fasa kedua permainan kami..ewah!fasa kedua tue..heheh..fasa kedua nie adalah fasa yang tidak melibatkan air..so,first place kitaorang pergi ialah tempat games2 tue..kami main kapal ayun,dan buaian terbang.Attention!nama permainan2 nie aku letak jer,,sebab aku lupa nama games tue yang sebetulnyer..ok?hehe..

                                      Ha..ni lah kapal ayun yang aku maksudkan..hehe..


                                        Ini pulak buaian terbang tue..terbang ke??haha..

Tidak dinafikan,lost of tambun nie masih muda dan tidak mempunyai banyak permainan lagi.Maka,hanya beberapa lama sahaja yang diperlukan untuk bermain permainan2 nie.Kemudian,kami beralih ke gerai2 di situ.Membeli token untuk memperoleh anak patung..tapi,x kena pon..haha.

                  Nampak senang jer  nak baling gelang ke dalam botol,,tapi huh!rupanya susah tue..

Adventure kat dalam lost of tambun tue kemudiannya diteruskan dengan melawat Kepura cave.Gua tue kecik jer..kat dalam tue ader mempamerkan adat perkahwinan zaman dahulukala..



                                                  Jumpa ajer tangga batu nie..hehe..apalagi..jom daki!






                     Bergambar di hadapan Kepura cave..haish..pesal la baju aku terang sangat tue????

Habis meneroka gua,kami berkunjung pula ke tasik Tambun tue.Di situ ada disediakan bot angsa untuk menyulusiri tasik.Tetapi kami tidak naik kerana masa yang suntuk dan tambang botnya yang agak mahal..bergambar tue bolehla...haha..

Bergambar di jeti tasik Tambun..

Sehabis sahaja bergambar,kami mengorak langkah ke pitting zoo of Tambun pula.kat situ,kami berpeluang untuk melihat binatang2 rimba secara dekat.Antara binatang yang ditempatkan di situ ialah spesies burung,species biawak,iguana ,species ular dan juga monyet.Selain itu,kita berpeluang untuk memberi makan kepada Ruby and friends..

kawan2ku sedang bermesra dengan ruby and friends..


Tak lengkap zoo ni kalau x dihuni oleh binatang yang berbelang dan karnivor tue..siapa lagi kalau bukan pak harimau..ngaumannya itu,sudah kedengaran tatkala menghampiri kawasan zoo itu..
                                Harimau ini dipisahkan dengan kita hanya dengan sungai dan tembok..


Ha..tamatnyer experiences kami di zoo tue,menandakan tamat jugalah aktitviti kami hari nie..keluar dari Lost World of Tambun tue,kami menunggu uncle tadi,kemudian terus pulang ke rumah.

Bye bye lost world of Tambun!!!!

Ha,selain mengunjungi Lost World Of Tambun dan HBUK,kami juga berkunjung ke IPOH.Kami pergi Giant,JUsCO dan Ipoh Parade..pekan kat Tanjung Rambutan tue pon kitaorang pegi..
Tamatnya sudah praktikal kami di HBUK menandakan kami harus pulang ke Hospital Kuala Pilah.Di dalam bas,sempat aku snap situ,snap sini pemandangan kat situ..so,enjoy the picture!estalavesta..





sekian..







Tuesday, November 2, 2010

DEbaRan OSCE berakhir Sudah~

salam semua..dah lama aku tinggalkan  blog nie kan??tapi..lama pon x der la berjanggut..hehe..Sebenarnya,aku kebuntuan idea untuk menulis apa dalam blog aku nie..Kalau dari bahasa penulis la,kita mungkin panggil ini thought block..betol ke???betol la tue..
Ada cerita yang menarik yang berlaku dalam hidup,tetapi mungkin tidak sesuai nak dikongsi..So,apa yang boleh dikongsi,aku kongsikan..


apa kena ngan tajuk aku kat atas tuu ?? itu bukan osce>organisation menda2 ek..tetapi ia adalah ujian praktikal untuk student2 nurses..


huh,memang cuak benar la..seawal pagi dah kena kurung dalam hall S502 tue..tapi,kena kurung pun,bleh jer jalan2 kat floor tue..nak gi toilet pon boleh..tapi,seme kat level floor ni jela..kami dilarang sama sekali untuk turun ke tingkat bawah..iaitu tempat OSCE berlansung..




Sebenarnya,dah lama kami x osce..sem 1 jer kami ader osce..yang lain ada running assessment jer..kali nie baru ada osce balik..so,kami agak nervous la..


Of course masing masing cuba carik maklumat apala yang keluar untuk exam nie..baca apa-apa yang dispotkan melebihi yang laennya..hehe..memang bahana osce kuat..orang malas pon jadik rajin..Antara yang dimaksudkan tue aku dan my the geng la..haha..2 hari nak OSce baru lah nampak muka rajin kan..bukak buku,buat nota..wah..memang baguslah..tapi,macam biasa jugak..ceremony x tersengaja kot.Malam sebelum exam,mesti kitaorang lepak sama-sama..nak wat study group la kononnya..jadik tue jadik..banyak input masyuk...tapi..input keluar pon banyak..pesal???ketawa terguling-guling pesal lawak2 spontan sesape sajer time tue..so,kalau 70% ilmu masuk..30% ilmu tue keluar balik kot..hehe..


Apapun,kami dah buat sedaya upaya..aku dah buat apa yang aku termampu..biar la aku tahu aku ader tersilap dalam prosedur itu,aku still harap result aku akan ok..sebab markah sem kami depends kat osce ni ngan runnning assessment jer..aku doa jugak,moga kawan2 nurse aku yang lain,seme budak2 JULY 08 akan past exam nie..Amin..


Part berdebar tue,time nama batch by batch kena panggil..yang dipanggil pergilah berperang,yang kat dalam kuarantin hall nie,dup dap x henti..urinary incontince mulalah berlaku kat ramai student..hehe..maklumlah,sympathetic `nervous' system dah mainkan peranan katakan..hehe..


haha..sapa kater senior x berdebar??aku red ni nervous tau..apatah agi masa 5 minit jer setiap stesen..memang x sempat la nak wat prosedur sampai habis..aku wat tadi pon selaju boleh..huhu,harap2 CI baik2 ati la bagi markah kat aku..hehe..dah la wat prosedur depan junior,lagi malu tue..kalu salah,adoi..kurang kemachoan ku..hehe..memang dah terkantoi dah pon..haha,akak senior nie x der la terror mana pon..lagi2 masa x sempat+nervous..so,every kekadang cam messy jer..hhuhu..


pe pon..debaran untuk OSce nie seme dah berakhir kul 12.30 pm tadi..Selangkah kakiku keluar dari room tue..yeah!aku merdeka!merdeka untuk sementara la..sebab x lama lagi,kami akan berhadapan dengan exam laen pula..iaitu LJM......boss paling digeruni seme budak2 nurse seantero malaysia..Lembaga Jururawat Malaysia punya exam la..x lama tau!lagi 7 bulan jer agi..hish..takotnyer pikir pasal tue..


k la..x nak sebut pasal tue lagi..sekarang kan mood merdeka,,takkan nak spoiled kan dengan LJM plak kan..akhir kata..semoga success in any exam..exam ape2 ajer ok! sekian...........









Friday, October 29, 2010

SaBar MengHadapi UjiaN..

salam kawan-kawan..hari ini aku kongsikan satu lagi bab dalam buku `40 Amalan Wanita ke pintu syurga'.Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua..amin..tajuk hari ini.`Sabar menghadapi ujian'..
**********************
hadith ditakhrij oleh Abu Daud nombor 3092:
"Daripada Ummu Al-Ala',dia berkata:`Rasulullah SAW menjengukku tatkala aku sedang sakit,lalu beliau berkata `gembiralah wahai Ummu Al-Ala'.Sesungguhnya sakit orang muslim itu membuat Allah menghilangkan kesalahan-kesalahannya,sebagaimana api yang menghilangkan kotoran emas dan perak.

wahai saudara muslimahku!Sudah tentu engkau akan menghadapi cubaan di dalam kehidupan ini.Boleh jadi cubaan itu menimpa lansung pada dirimu atau suamimu atau anakmu ataupun anggota keluargamu yang lain.Tetapi justeru di situlah akan nampak kadar imanmu.Allah menurunkan cubaan kepadamu,agar Dia dapat menguji imanmu,apakah engkau akan sabar atau engkau akan marah-marah,dan adakah engkau redha terhadap takdir Allah?yang ada dihadapanmu ini disampaikan rasulullah SAW,tatkala menasihati Ummu Al-Ala'ra..seraya menjelaskan kepadanya bahawa orang mukmin itu diuji oleh tuhannya agar Dia menghapus kesalahan dan dosa-dosanya.

selagi engkau memperhati kandungan kitabullah,tentu engkau akan mengdapati bahawa yang dapat mengambil manfaat dari ayat-ayat dan mengambil nasihat darinya adalah orang-orang yang sabar,sebagaimana firman Allah:

"Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kapal-kapal (yang berlayar) di laut seperti gunung-gunung.Jikalau Dia kehendaki,Dia akan menenangkan angin,maka jadilah kapal-kapal itu terhenti di permukaan laut.Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kekuasaanNya)bagi setiap orang yang bersabar dan banyak bersyukur.".                                           (asy-Syura :32-33)

Engkau juga akan mendapati bahawa Allah memuji orang-orang yang sabar dan menyanjung mereka dengan firmanNya:"Dan,orang-orang yang sabar dalam kesempitan,penderitaan dan dalam peperangan ,mereka itulah orang-orang yang benar (imannya) dan mereka itulah orang-orang yang bertaqwa.     (Al-baqarah:177)

Engkau juga akan tahu bahawa orang yang sabar adalah orang-orang yang dicintai Allah sebagaimana firmanNya:"Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar"                 (Ali-Imran:146)

Engkau juga akan mendapati bahwa Allah memberi balasan kepada yang lebih baik kepada orang-orang yang sabar dengan balasan yang lebih baik daripada amalnya dan melipatgandakannya tanpa terhitung.Firmannya:"Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik daripada yang telah mereka kerjakan"                       (An-Nahl:96)

"Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas." (Az-Zumar:10)

Bahkan engkau akan mengetahui bahawa keberungtungan pada hari kiamat dan keselamatan dari neraka akan menjadi milik orang-orang yang sabar.Firman Allah:"Sedang para malaikat masuk ke tempat-tempat mereka dari semua pintu,(sambil mengucapkan):"salamun'alaikum bima sobartum",Maka alangkah baiknya tempat kemudahan itu."                                                                      (Ar-Ra'd : 23-24)

Benar,semua ini merupakan balasan bagi orang-orang sabar dalam menghadapi cubaan.Lalu kenapa tidak?Sedangkan orang mukmin selalu dalam keadaan yang baik?

Dari Suhaib radiyallahu 'anhu,sesungguhnya Rasulullah SAW berkata:
"Sesungguhnya menakjubkan urusan orang mukmin.Sesungguhnya semua urusannya baik adalah baik.Apabila mendapat kelapangan,maka dia bersyukur dan itu kebaikan baginya.Dan apabila ditimpa kesempitan,maka dia bersabar,dan itu kebaikan baginya."

Engkau harus tahu bahawa Allah mengujimu menurut kadar iman yang engkau miliki.Apabila kadar imanmu berat,Allah akan memberikan ujian yang lebih keras.Apabila ada kelemahan dalam agamamu,maka cubaan yang diberikan kepadamu juga lebih ringan.Perhatikan riwayat ini:

"Dari Sa'id bin Abi Waqqash r.a dia berkata:`Aku pernah bertanya : wahai rasulullah,siapakah orang yang paling keras cubaannya?beliau menjawab"Para nabi,kemudian orang pilihan dan orang pilihan lagi.Maka seseorang akan diuji menurut agamanya.Apabila agamanya merupakan (agama ) yang kuat,maka cubaanya juga berat.Dan ,apabila di dalam agamanya ada kelemahan,maka dia akan diuji menurut agamanya.Tidaklah cubaan menyusahkan seseorang hamba sehingga ia meninggalkannya berjalan di atas muka bumi dan tidak ada satu kesalahanpun pada dirinya."

"Dari Abu Sa'id Al-Khudry r,a,dia berkata: "Aku memasuki tempat rasulullah SAW,dan beliau sedang demam.Lalu kuletakkan tanganku di badan beliau.Maka aku merasakan panas di tanganku di badan beliau.Maka aku merasakan panas di tanganku dia atas selimut.Lalu aku berkata"Wahai Rasulullah,alangkah kerasnya sakit ini pada dirimu".Beliau berkata: " Begitulah kami (para nabi).Cubaan dilipatgandakan kepada kami dan pahala juga ditingkatkan bagi kami"Aku bertanya,:"Wahai Rasulullah,siapakah orang yang paling berat cubaaannya?Beliau menjawab:"para nabi."Aku bertanya "Wahai Rasulullah,kemudian siapa lagi?" Beliau menjawab:"kemudian orang-orang yang soleh".Apabila salah seorang di antara mereka diuji dengan kemiskinan,sehingga salah seorang di antara mereka tidak mendapatkan kecuali (kecuali)mental yang dia himpun.Dan apabila salah seorang di antara mereka sungguh merasa senang  kerana cubaan,sebagaimana salah seorang dia antara kamu yang senang kerana kemewahan."

Dari Abu hurairah r.a ,ia berkata:Rasulullah SAW berkata:
"Cubaan tetap akan menimpa diri orang mukmin dan mukminah,anak dan juga hartanya,sehingga dia bersua dengan Allah dan pada dirinya tidak ada lagi satu kesalahan pun."

Jika engkau bertanya:Mangapa orang mukmin tidak menjadi terbebas kerana keutamaannya di sisi Tuhannya?dan kami menjawab:

Sebab Tuhan kita hendak membersihkan orang mukmin dari segala maksiat dan dosa-dosanya.Kebaikan-Kebaikannya tidak akan tercipta kecuali dengan cara ini.Maka Dia mengujinya sehingga dapat membersihkannya.Inilah yang diterangkan Nabi SAW,terhadap Ummu -Ala' dan Abdullah bin Mas'ud.Abdullah bin Mas'ud pernah berkata:"Aku memasuki tempat Nabi SAW dan beliau sedang demam,lalu aku berkata:"Wahai Rasulullah,sesungguhnya engkau sungguh menderita demam yang sangat berat."

Rasulullah SAW berkata : "Benar.Sesungguhnya aku demam seperti dua orang di antara kamu yang sedang demam".

Abdullah bin Mas'ud berkata :"Dengan begitu,bererti ada dua pahala bagi engkau?"

Beliau menjawab:"Benar".kemudian beliau berkata:"Tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit dan juga yang lainnya,melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu,sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya."

Dari Abu Sa'id Al-Khudry dan Abu Hurairah r.a,kedua-duanya pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda:"Tidaklah seorang mukmin ditimpa sakit,letih,demam,sedih,hingga kekhuatiran mengusiknya,melainkan Allah mengampuni kesalahan-kesalahannya."

Sabar menghadapi sakit,menguasai diri kerana kekhuatiran dan emosi,menahan lidahnya agar tidak mengeluh,merupakan bekal bagi orang mukmin dalam perjalanan hidupnya di dunia.Maka dari itu sabar termasuk dari sebahagian iman,sama seperti kedudukan kepala bagi badan.Tidak ada iman bagi orang yang tidak sabar,sebagaimana badan yang tidak ertinya tanpa kepala.Maka Umar bin khattab r.a berkata:
"Kehidupan yang paling baik ialah apabila kita mengetahuinya dengan berbekal kesabaran."

Maka andai kata engkau mengetahui tentang pahala dan berbagai cubaan yang telah dijanjikan Allah bagimu,tentu engkau boleh bersabar dalam menghadapi sakit.Perhatikanlah riwayat berikut ini:

Dari Ata' bin Abi Rabbah,dia berkata:"Ibnu Abbas pernah berkata padaku:"Mahukah ku tunjukkan kepadamu seorang wanita penghuni syurga?"aku menjawab"ya".Dia(IBnu Abbas) berkata:"Wanita berkulit hitam itu pernah mendatangani Nabi SAW seraya berkata:"Sesungguhnya aku sakit ayan(sawan) dan auratku terbuka.Maka berdoalah bagi diriku." Beliau berkata:"Apabila engkau menghendaki,maka engkau boleh bersabar dan bagimu adalah syurga.Dan,apabila engkau menghendaki,engkau boleh berdoa sendiri kepada Allah hingga Dia memberimu afiat'.Lalu wanita itu berkata:"Aku akan bersabar."Wanita itu berkata lagi:"Sesungguhnya (auratku)terbuka.Maka berdoalah kepada Allah bagi diriku agar auratku tidak terbuka."Maka beliau pun berdoa bagi wanita tersebut.

Perhatikanlah,ternyata wanita itu memilih untuk bersabar menghadapi penyakitnya dan diapun masuk syurga.Begitulah yang semestinya engkau ketahui,bahawa sabar menghadapi cubaan dunia akan mewarisi syurga.Di antara jenis kesabaran menghadapi cubaan ialah kesabaran wanita muslimah kerana diuji kebutaan oleh Tuhannya.Di sini pahalanya jauh lebih besar.

Dari Anas bin Malik,dia berkata:

"Aku pernah mendengar Rasulullah SAW berkata:"Sesungguhnya Allah berfirman:Apabila Aku menguji hamba-Ku (dengan kebutaan),pada kedua matanya,lalu dia bersabar,maka Aku akan mengganti kedua matanya itu dengan syurga."

Maka engkau harus mampu menahan diri tatkala sakit dan menyembunyikan cubaan yang menimpamu.Al-udhail bin Iyadh pernah mendengar seseorang mengadu tentang cubaan yang menimpanya.Maka dia berkata kepadanya:"Bagaimana mungkin kamu mengadu sesuatu yang merahmatimu kepada orang yang tidak memberikan rahmat kepadamu?"

sebahagian orang salaf yang soleh berkata:"Barangsiapa yang ,mengadukan musibah yang menimpanya,seakan-akan dia mengadu kepada Tuhannya."

Yang dimaksudkan dengan mengadukan di sini bukan menceritakan masalah penyakit kepada doktor yang mengubatinya.Tetapi pengaduan itu merupakan gambaran penyesalan dan penderitaan kerana mendapat cubaan dari Allah,yang dilontarkan kepada orang yang tidak mampu mengubati,seperti kepada kawan atau tetangga.

Orang-orang salaf yang soleh dari umat kita pernah berkata:"Empat hal termasuk simpanan syurga,iaitu menyembunyikan musibah,menyembunyikan (merahsiakan)sedekah,menyembunyikan kelebihan dan menyembunyikan sakit."

Wahai saudara muslimahku!Selanjutnya perhatikan Ibnu Abdi Rabbah Al-Andalusi:"Asy-Syaibany pernah berkata:"Temanku pernah memberitahu kepadaku seraya berkata:"Syuraih mendengar semasa aku mengeluhkan kesedihanku kepada seorang kawan.Maka dia memegang tanganku seraya berkata:"Wahai anak saudaraku,janganlah engkau mengeluh selain kepada Allah.Kerana orang yang keluhi itu tidak lepas dari kedudukannya sebagai teman atau lawan.Kalau dia seorang teman,bereti engkau membuatnya berduka dan dia tidak boleh memberimu manfaat.kalau dia seorang lawan,maka dia akan bergembira kerana deritamu.Lihatlah salah satu mataku ini',sambil menunjuk ke arah matanya,"Demi Allah,dengan mata ini aku tidak pernah dapat melihat seorang pun,tidak pula teman sejak lima tahun yang lalu.Namun aku tidak pernah memberitahukannya kepada seseorang hingga saat ini.Tidakkah engkau mendengar perkataan seorang hamba yang soleh (ya'qub):"Sesungguhnya hanya kepada Allah aku mengadu kesusahan dan kesedihanku."Maka jadikanlah Allah sebagai tempatmu mengadu ketika ada musibah yang menimpamu.Sesungguhnya Dia adalah penanggungjawab yang paling mulia dan yang paling dekat untuk dimohon do'a."

Abud darda' r.a berkata:"Apabila Allah telah menetapkan suatu takdir,maka yang paling dicintai-Nya adalah meredhai takdir-Nya"

Perbaharuilah imanmu dengan lafaz la ilaha ilalllah dan carilah pahala di sisi Allah kerana ujian yang menimpamu.Janganlah sekali-kali engkau berkata."Andaikan hal ini tidak terjadi",tatkala menghadapi takdir Allah.Sesungguhnya tidak ada taufik kecuali dari sisi Allah.

sekian..........

bahan bacaan kegemaranku..


Aku ini memang gemar membaca novel..terutamanya novel thriller dan novel cinta.Ketika aku kecik2 dulu,aku suka baca buku-buku cerita penyiasatan bersiri seperti siri salma/nancy drew,siri lima sekawan oleh enid bluton,siri penyiasat muda oleh Alfred hitchok dan juga siri Hadi..kesemua bahan bacaan ini amat menarik..Aku baca buku-buku ini berulang-ulang sehinggalah aku remaja..


ha..ni la koleksi buku cerita time kanak2 aku..tetapi,yang ader kat sini dah kurang dah..banyak dah hilang.Tenggelam time banjir la,lupa letak la,and ntah!haha






Bila remaja,aku still suka baca cerita-cerita penyiasatan.novel cinta pun aku baca,cuma minat aku ni  lebih ke arah penyiasatan.Aku  ingat lagi,ketika form 4,aku  amat menggemari novel penyiasatan orang puteh yang telah diterjemahkan kepada bahasa melayu.Kulitnya berwarna hitam..Kisah penyiasatan dilakukan oleh seorang detektif professional.Pembunuhannya memang kompleks..jalan ceritanya juga penuh dengan teka teki..memang I like!judul-judul dalam sirinya termasuklah parti halloween,pembunuhan di Mesopotamia,Pembunuhan di sungai Nil dan banyak lagi.

BIla aku  menginjak kaki ke kolej,aku  menemukan arah minatku  terhadap penulisan tempatan.Sekiranya sebelum ini aku  hanya meyakini hasil karya tempatan berbentuk percintaan,kini tidak lagi..Mencuba rasa pahit manis dalam novel thriller karya Ramlee Awang Murshid,aku dapat nyatakan,novel RAM memang secukup rasa..karyanya memang suspen,mendebarkan dan tidak kurang juga,memang penuh dengan unsur-unsur islamik..itu yang membezakan karya Ram dengan karya-karya luar negara..karya-karya luar negara hanya menyajikan penyelesaian berbentuk duniawi,namun tidak pada karya Ram..dia menekankan penyelesaian dari kedua-dua aspek,iaitu duniawi dan akhirat..memang tidak rugi untuk menjadi penyokong setia karya Ram..

karya-karya terbaik hasil daripada Ram bagi aku  ialah bagaikan puteri..novel itu benar-benar menyuntik jiwa rohaniku..bukan sahaja aku  terpesona dengan imaginasi Ram,tetapi elemen elemen yang disuntik dalam karya itu juga menyebabkan aku  terfikir untuk menjadi Hamba Allah yang lebih baik..itulah penangan novel karya Ram..

ha,ni plak novel2 yang ader ngan aku..Adam ngan Ungu karmila x disertakan sebab ader kat kolej..yang lain dah bawak balik kampung..hehe..

Antara karya-karya RAM yang telah menjadi koleksiku  ialah:




1)bagaikan puterti
2)cinta sang ratu
3)hijab sang pencinta
4)cinta sufi
5)tombiruo
6)semangat hutan
7)tombiruo terakhir
8)ungu karmila
9)ranggau
10)rahsia perindu
11)ADAM
12)satu janji
13)mandatori
14)mikhail
15)9 nyawa

16)hatiku di harujuku

selepas ini,rayyan fantasi pula akan diterbitkan tak lama lagi..tak sabarnya..moga-moga aku  sempat membeli novelnya cetakan pertama..hehe..

okeyla..itulah sedikit sebanyak mengenai kecintaan aku  terhadap bidang2 novel ini..

ha..sekiranya ingin mencari novel cinta,novel andai itu takdirnya..lafazkan kalimah cintamu dan pergilah air mata,juga karya-karya menarik yang dapat aku  syorkan..okey..sekian.. 


Wednesday, October 20, 2010

hospital idamanku..

salam kawan-kawan..hari ni aku nak kongsi lagi minat aku bersama korang semua..aku nak bagitau korang tempat idamanku untuk bekerja..
ha..aku ni kan memang anak jati gua musang..so,aku memang nak sangat berkhidmat balik kat situ bila ku dah graduate nanti..tapi tu la..ader rezeki,ader la..kalu x der..nak wat ganer kan..redha je la..
hari tue,kkm dah mintak isi tempat untuk bertugas..so,aku mintak kelantan 2 kali..ngan HKL sekali..HKL tue kira back up plan la..lau x dapat kelantan..dapat kl pon jadi la...dekat sikit nak balik..x gitu??

so,di bawah ni la gambar hospital gua musang yang terbaru..moga2 dapatlah aku berkhidmat kat situ yer suatu hari nanti!




sebenarnya,apa yang istimewa sangat kat gua musang nie yer??

gua musang ini..tempatnya mendamaikan..dulu,ketika ku masih kecil..kala aku stress ker..bosan ker..aku akan   pandang gua..aku akan pandang gunung..aku akan pandang hutan..aku akan pandang langit..dan aku pon gembira..

paling istimewa..kat gua musang inilah aku membesar..aku skolah kat sini..dan aku bermain pon kat sini..sungguh aku menyayangi daerah ini..

sekarang,aku memang dah berpindah ke kuala krai..tapi hatiku..semangatku telah tertinggal di gua musang..maka itu,suatu hari nanti,aku akan kembali ke sini..
nantikan aku pulang,gua musang!









Wednesday, October 13, 2010

sentiasa mengingati Allah..

salam kawan2..
aku kongsikan di sisi satu chapter dari buku yang aku baca..semoga,dengan penambahan sedikit ilmu ini,jiwa kita yang sering lupa dan alpa,dapat dipulihkan..


Seorang wanita mukminah yang ikut hijrah,Yusairah r.a berkata:`Rasululluah,berkata kepada kami para wanita,Alaikunna' Ini merupakan ism (bentuk kata benda) yang menunjukkan kata kerja,dengan pengertian : hendaklah kamu mengerjakan.Tasbih adalah ucapan Subhanaallah.Tahlil adalah ucapan Lailahaillah dan taqdis adalah ucapan Subhanal-malikil-quddus,ataupun ucapan Subbuhun quddusun rabbul-malaikati war-ruhi.


Perkataan beliau `Wa a' qidna bil-anamili' maksudnya hitunglah bilangan tasbih beberapa kali dengan menggunakan jari-jari.Ini sudah jelas tentang menghitung dengan menggunakan setiap jari tangan.jari-jari itu kelak akan berfungsi seperti anggota -anggota tubuh badan yang lain.Ia akan ditanyai pada hari kiamat tentang penggunaanya.Perkataan beliau `mustantaqat' maksudnya akan berbicara kerana ia dijadikan boleh berbicara pada hari kiamat.Lalu ia akan memberi kesaksian kepada pemiliknya,atau justeru ia akan menuntutnya dari apa yang pernah dilakukannya.Sedangkan jari-jari orang mukmin ,tentu akan memberi kesaksian yang baik kepadanya dan jari jemari orang kafir akan memberitahukan kekufurannya.


Di dalam peringatan ini terkandung anjuran agar menggunakan semua anggota tubuh dalam hal-hal yang diredhai Allah.


Kemudian,Rasulullah SAW melanjutkan wasiatnya kepada para wanita,seraya berkata:


`Dan janganlah lupa' maksudnya lupa zikir.Jadi,janganlah engkau lupa melaksanakan zikir,yang akibatnya engkau akan melupakan rahmat atau meninggalkan rahmat.Maksud melupakan rahmat di sini ialah melupakan sebab-sebab yang mengdatangkan rahmat.Dengan kata lain,engkau meninggalkan zikir.Sebab jika engkau meninggalkan zikir,bereti engkau mencegah datangnya pahala zikir tersebut,yang seakan-akan engkau meninggalkan rahmat.Zikir ialah kehidupan bagi hati,cahaya bagi menerangi pandangan mata,awan kesedihan pun akan sirna kerananya.


Maka perbanyakkan lah tasbih dan takbir dalam setiap perbuatanmu,baik ketika bersendirian mahupun terang-terangan,pada waktu malam mahupun siang,di manapun dan bilapun engkau berada,agar engkau beruntung mendapatkan keredhaan Allah.