Monday, December 27, 2010

menghadapi SEm Akhir..

salam kawan-kawan..


hari nie aku nak cerita perihal experiences aku sepanjang 2 minggu berpraktikal kat hospital segamat nieh..herm..setakat nie memang ader banyak gak lah benda yg boleh dikongsi,tetapi entahlah aku pandai nak menguraikannya ke tidak yer..hehe..aku akan cuba lah yer!


firstly,seperti yang semua sedia maklum,sekarang aku dan kawan2 dah berada di sem akhir/sem 6..sebenarnya,kami nie naik sem awal..sepatutnya sekarang tengah cuti sem 5..tetapi sebab kami dah naik sem awal,kami dapat naik pangkat sem 6 nie awal sikit la..


bunyi cam best ek naik pangkat nie??actually.............its not!!!


sebab..naiknya pangkat kami nie,menandakan semakin naik la peranan kami..`naik' kat sini bermaksud semakin beratlah peranan kami..time keje,naik pangkat maksudnya naik gaji..tetapi kami naik pangkat jer...elaun same jer..RM621.21 ringgit Malaysia sahaja tidak naik2..hehe..jangan salah paham aku wat keje kerna duit yaa!!aku bandingkan student sama pekerja sahaja..heheh..kerja ikhlas..


so,bila dah sem akhir nie kan,everybody expect kiter dah terror tau..seme kite dah tahu..informasi mahupon prosedure kena ada dalam otak..tekan jari jek,semua boleh buat...but its not!!!sebenarnya,kami nie pon banyak lagi kurangnyer..memang betul kami dah belajar semua..dan aku akui aku pernah mahir semua yang ader tue..ceh..eksyen...but saddestnyer,banyak jugak yg aku reti tue kini dah berkulat kat otak aku..pesal aper???


ha,nilah nak bgtau...adik2,kakak2 abang2..penangan makan makanan ringan..aku nie memang suker sgt makan meggi..makanan junk food..pastue plak,aktiviti seharian dihabiskan menonton movie..movie yg x nak guna otak lansung plak tue..so..ni la jadinya..banyak memori aku dah hilang..huhu...satu agi...banyak ketawa..ketawa pon boleh buat kiter lupe...semua faktor nie buatkan aku hilang professionalism aku..huhu..


so,sekarang aku tengah nak pulihkan kembali otak aku...nak tarik keluar balik semua kulat2 yg ader dalam otak aku nieh..sekarang,tengah makan kismis..orang kater,kismis baik untuk otak..insyaAllah..berhasil..


hai..pasall otak jer aku membebel nieh??bile nak masuk topik belajar nieh??


ok ok..sekarang!


so,minggu pertama aku kat hospital,aku banyak jaga patient PD jer..nak wat cmner,wad yg aku jaga tue,memang ramai pt PD..kebanyakan patient yg menerima rawatan peritoneal dialysis(PD) nie menghidap masalah buah pinggang yang kronik,atau bahasa scientifik nyer ESRF ( End Stage Renal Failure ),dimana buah pinggang mereka sudah tidak dapat berfungsi sebagai penapis kepada bahan kumuhan badan mereka..oleh kerana itu,bahan kumuhan itu kekal di dalam badan manusia dan mengakibatkan banyak komplikasi yang lain..contohnya seorang patient aku tueh,ESRF dier dah sampai kronik,aku perhatikan fizikal dier..memang kasihan..kakinya dah bengkak air (edema) dan kulitnya kering-kering..bau badannya pulak dah tak berapa sedap,sebab x dapat nak mandi..memang kesian sangat..


so,kerana itulah,terapi PD nie wajib dilakukan berterusan mengikut rutin yg ditetapkan..biasanya,setiap patient akan di admissionkan untuk menjalani terapi PD untuk 60 cycle..ia bersamaan dengan 30 buah beg PD solution..1 beg PD mengandungi 2000 ml lactate solution.lactate solution pula mengandungi 2 kepekatan..0.15% dan 0.45%..biasanya kedua-dua kepekatan nie akan digunakan secara bergilir gilir..biasanya juga,0.45% lactate solution nie akan ditambah dengan 500 unit heparinol (0.1 ml)..tetapi,rutin penukaran dan konsentrasi solution akan ditetapkan doktor berdasarkan keadaan pesakit..dalam pengjagaan PD juga,biasanya 3 beg  pertama merupakan cycle in and out atau secara jelasnya,solution in kedalam badan petient sebanyak 1000,bile dah cukup seribu,terus dikeluarkan dari badan patient serta merta...bila masuk beg yg ke 4,barulah cycle nyer bermula..iaitu,in 1000ml PD solution ke dalam badan patient.then hold it in patient body for 10-20 minutes..selepas tue,barulah outkan dari badan patient..biarkan semua cecair keluar dan sukat bacaan cecair yg keluar dari badan patient itu..sesudah itu,bolehlah cycle seterusnya disambung iaitu 1000 ml lagi dimasukkan ke dalam peritoneum patient..begitulah cycle berterusan..cuma!cuma akan dihentikan sekiranya berlaku abnormalities kepada pesakit ataupon cecair yg keluar itu,barulah cycle itu terpaksa diberhentikan separuh jalan..


ha..itulah sedikit sebanyak perihal penjagaan PD nie..yg penting,setiap sukatan harus direkodkan dengan betul..semakin banyak cecair keluar dari badan pesakit,semakin baik...kerana,ini bermakna banyak bahan kumuhan berjaya dikeluarkan..


now,aku cerita pasal minggu kedua..aku dihantar ke wad surgical and ortho female..asalnye datang sane untuk berkhidmat wat keje2..wat prosedure2 la kan..but,second day in that week,aku dimaklumkan aku kena wat management...so,minggu kedua,experiences aku berkaitan dengan management la yek..


huh..aku ingatkan aku nie dah okey wat management time sem 5 lepas..rupernye banyak lagi yg kureng..yup!aku x malu mengaku...masih banyak yang aku kena improve!terlalu banyak kekosongan minda,dan kelakuan yg harus diisi untuk menjadi `In Charge ' yg berjaya...dan aku,memang sedang belajar untuk menjadi Incharge yang baik..


so,aper yg membezakan INcharge dan runner??


INcharge nie person yg kena jadi team leader untuk pasukannya ari tue..atau dalam wad kat hospital,staff nurse in charge nie akan bertindak sebagai team leader untuk staff nurses yg lain..dia bertanggungjawab untuk memastikan semua pengurusan pesakit di dalam wad itu berjalan dengan lancar..


tugas student nurse incharge???...........ha...untuk cuba menjadi seperti staff nurse incharge itu sebaik mungkin...cuba jadik klon staff nurse incharge tue...


herm..bunyi cam susah ke senang utk korang???


untuk aku..susah...susah nak jadik macam diaorang betul2 bile kiter student nieh..halangannya banyak..apa yg boleh aku buat,checking yg aku boleh check,dan rekod dan buat prosedur yg aku boleh buat..


so,pagi2 kerja aku check emergency trolley..make sure check functionality of cardiac monitor sekali ye!ambu bag pon same..pastikan beg tue akan kembung..dapat berfungsi bile diperlukan..


apapon,yg penting nursing pass report paling wajib.kalau time tue tengah check emergency trolley ker,tengah check DDA ker,tengah wat bed making ker..seme kena stop dulu sebab pass report yg paling penting..ingat tue!


ok..dah siap check emergency trolley..DDA dan pass over report???then next...


tulis kepala report..remember!tulis depan patient supaya kita boleh observe patient!


herm..camner nak wat kepala report yg sempurna??ha...nie aku baru belajar jumaat lepas..erm,i mean bukan baru jumaat aku start tahu tulis kepala report,tetapi jumaat tue la aku tahu bagaimana nak tulis report ikut susunan kepentingan dan melengkapkannya..bagaimana tue>>ha..meh aku bgatau..and for ur information,aku pon belom try lagi guna kaedah nie sebab ilmu nie baru diperoleh..hehe..


first..kami tulis report nie dalam buku kami sendiri..sebab nak tulis kat patient case note yg betol.. x berani..lagipon,diaorang pon mesti x benarkan punyer!!!dokument tue kan legal..boleh bawak g makhamah tau...jadik bahan bukti..sebab tue la,cara terbaik,kiter tulis dalam buku kolej sendiri..unlegal..hehe..


so,mula2 kena lah bagtau keterangan2 penting masa tue..contohnya:-


________________________________________________________________________________
no bed:____________                                                                               under surgical ( example)


Name:
RN :                                                                                                   Age:
Date of admission:
diagnosis:


nursing report


time               :condition patient




__________________________________________________________________________________


ha..atas tue contoh yang simple lah tentang report yg kitaorg tulis sebagai student nurse..


yang aku nak hurai sekarang ialah documentation of patient condition semasa kita amik alih tugas..


rujuk atas: time tue menandakan time kite tulis report tue..


condition pula,keadaan patient masa kite tulis report tue..According to my madam,susunan untuk describe condition patient adalah seperti di bawah:


1)CNS
2)CVS
3)RESPIRATION
4)GUT
5)GIT'
)SKIN INTEGUMENTARY


1)CNS-bahagian paling utama untuk didocumentasikan..patient on vetilator?conscious or unconscious?kalau unconscious sebab sedative,bgtau bgtau nama ubat sedative tue..GCS brapa??full ke x??pt confuse ker orientated?pain score?pastue,kalau pt on ETT tube,bgtau ETT tue size brpa?length die brpa??


2)CVS-cerita berkenaan dengan heart..so,bgtau la pasal rate,regularity,dan volume dier..


3)RESPIRATORY-yang nie plak lebih kepada lung..dan pengaliran oksigen kepada anggota badan..jadi,bgtau lah pasal Rate,Regularity,dept dan Effort yg digunakan..kalau pt on chest tube,bgtau..circulation chart cm ner?SOB x??tue kena bgtau..penting..kalau pt on 2L/3L,biasanya pt SOB +
dan kalau on 5L O2 tue,SOB die pon mestilah SOB++..


4)GUT-ha..yang nie plak time kiter bgtau patient nie ader IVD tak...patient nie NBM ke x??


5) GIT-yang nie beritahu jenis diet yg diambil..dan bagaimana dengan stool dan urine dier??


)SKIN INTEGUMENTARY- yang nie plak,kiter beritahu pasal keadaan kulit..ader bad sore x?kalau ader,describe bed sore tue selengkapnya..about size,appearance dan dressing yg dipakai.ader branula x??kalau ader branula,bgtau kat mana dan branula size brpa?...


ha...banyak kan yg kena bgtau!tapi,demi untuk memastikan keberkesanan treatment yg diberikan,semua nie perlu...


report yg seterusnya ditulis sekiranya berlaku changes apa2 dari segi doktors's order ataupon changes dari condition patient tue sendiri..


herm..sekianlah perkongsian ilmu untuk hari nie...kalau ader sebarang kesilapan dalam perkongsian ilmu nie,silalah tegur yer!biasalah...budak tengah belajar kan!


aku tamatkan blog kali nie dengan serangkap pantun..


buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan.
saya budak tengah  belajar,
kalau salah tolong betulkan!                                                hehe........................................


sekian...........

Saturday, December 11, 2010

Rayyan Fantasi~apa yang terfikir...itu ada!!

rayyan fantasi...thumbs up....

wow wow wow..now,aku tengah excited nak tulis blog aku about novel terbaru karya Ramlee Awang Murshid nie..novel nie dilancarkan pada 4 disember 2010 kat Alamanda,tetapi aku terlewat 6 hari untuk memilikinya..apa pun,sekarang novel ini dah berada dalam genggaman aku pon...dan aku dah habis membacanya!dan aku habiskannya dalam tempoh tidak sampai 24 jam..wah!semangat benar aku nie ek???of course la..kan novel favourite aku...hish..pe kejadah la budak nie(aku)..cakap sorang sorang..hahaha..

aku beli novel nie semalam..dekat Terminal 1 Seremban..memang ke sana,aim aku paling utama nak cari novel tue..hehe..sambil of course berjalan2 bersama member2 ku tersayang!hahaha..pencarian novel tue tersangat mudah..aku umpama orang yang mengantuk disorongkan bantal..apalagi,tido la kan.........
ehem..ceritanya sebenarnya gini,sampai je kat terminal one tue,cam besa kiteorang gi kat main die kan..tempat kat pentas tue..rupanya,kat situ ader promotion kedai buku popular..and just in front of me,I saw the collection of Rayyan Fantasi..wah..sukernye hati time tue..siap ader sale lagi..rebate 20%..betol2 berpihak kepada aku!alhamdullillah..

seterusnya,aktiviti berjalan2 diteruskan la..jam 3 petang kami menaiki tren untuk balik ke Nilai..dalam tren,dag start baca beb!!!punyer excited..kawan2 gelak jer kat aku...memang minat habis da...

sebenarnya,hari tue yakni hari semalam nie,hari terakhir kami di Nilai..tetapi,sempat agi kami berjalan2 kat seremban..then,kol 5 pm pergi plak pasar malam Nilai..maklumlah,lama plak nak tinggal nilai nie..so,sepanjang petang sampai malam,aku x kesempatan membaca novel nie agi..

aku start sambung baca novel rayyan fantasi nie kol 9 lebey lebey kot..ha,time tue la aku baca kusyuk x terganggu..tu pon lepas dah siap packing2 barang untuk esok..(iaitu hari  nie).wah,punyer kusyuk aku baca..tetapi aku terpaksa memberhentikan pembacaan aku jam 1 pagi..selalunya lau aku baca novel,aku sanggup berjaga malam..x tidur semalaman pon x per..tapi,mengenangkan esok(hari nie) yang memerlukan tenaga aku untuk berjalan jauh dan mengemas rumah,maka aku terpaksa menutup buku itu dan menutup mataku..

pagi2,awal2 lagi dah bangun..seawal subuh bersiap dan berkemas.kol 7,kami bertolak menaiki bas kolej ke Segamat..pembacaan aku tidak dapat dimulakan lagi..

seperti yang dijangka,bila sampai di Segamat,aku kena mengemas bilik..mengemas bilik bersama2 memberku,ct haryati..hehe..toilet alias bilik air tue pon aku cuci sekali..hehe..semua tue,lebih kurang kol 1 pon selesai..terus aku membersihkan diri yang kotor kemudian solat zohor..

then...ta da....aktiviti favourite aku pon bleh disambung da..wow wow..nampaknya,semakin jauh Rayyan berfantasi...hehe..

kusyuk kusyuk....................jam 5 lebey lebey sikit..aku menoktahkan pembacaanku..akhirnya,satu lagi nukilan Ramlee Awang Murshid menjadi santapan mindaku..yahoo........

herm..so,apa yang menarik dalam cerita nie..???

tag line untuk cerita nie = APA YANG TERFIKIR...ITU ADA!

ha,kisah nie mengisahkan tentang seorang anak remaja yang telah 21 tahun diasuh dengan penuh kasih sayang oleh bapanya,ibunya dan atuknya.Namanya Aiddin..Ayahnya pula bernama Ibrahim dan ibunya bernama Supinah.Selama dia membesar.dia tidak pernah tau asal usul kejadiannya..

sebagai makhluk yang meningkat dewasa,perasaan cinta sememangnya menjadi lumrah manusia..Aiddin akhirnya jatuh cinta kepada Feena,teman sekampusnya.Mereka sama-sama jatuh cinta dan akhirnya mengikat hubungan mereka dengan tali pertunangan..

kegembiraan Aiddin bersama tunangannya dan rakan-rakannya terentap apabila dia didapati menghidap barah otak tahap 4..jadi,sebagai menghadapi sisa sisa hidupnya selama 3 bulan,Aiddin cuba melaksanakan semua keinginannya dan keinginannya yang kedua terakhir ialah untuk mendaki Gunung Kinabalu..bertemankan Feena dan juga sahabat-sahabatnya juga seorang porter,dia berjaya menawan puncak Gunung Kinabalu itu..Namun,asal usulnya telah merantai dirinya dengan suatu takdir yang tidak dia jangkakan..Maka,ketika dia di pergunungan itu,dia telah diculik oleh `sesuatu' yang menuntut keagungannya..Pada mata kasar yakni mata manusia,Aiddin ghaib ketika kabus tebal melanda...dan dia telah menghilang selama 5 TAHUN!!!

gunung kinabalu..tempat Aiddin tiba-tiba hilang

jadi,siapa sebenarnya Aiddin??? ta ra..aku bukan penerbit novel yang sahaja wat suspens..aku adalah pembaca..so,of course la aku bagi jawapannya..dan inilah jawapannya....

Aiddin nie sebenarnya makhluk asing..ala,yang macam allient tue..ala ala clark kent gitu..Aiddin merupakan pewaris tunggal planet Yuk'ka..Namun begitu,kerana rampasan kuasa yang berlaku ke atas ayahandanya Mij-Gillion,makanya Aiddin yang ketika itu masih bayi telah dilarikan ayahandanya menggunakan kapsul terbang ke bumi..Nama sebenar Aiddin ialah Rayyan Gillion..seorang putera raja yang berdaulat..

Mij-Gillion,ayahandanya itu ketika di bumi ditakdirkan menemui keluarga Pak Maskun dan Supinah.Melalui pertemuan itulah,Mij-Gillion menjalani kehidupan sebagai manusia biasa..dia akhirnya memeluk islam dan menikahi Supinah..begitulah keluarga berlainan makhluk itu bergabung...(namun awas..isterinya Supinah tidak tahu asal usul suaminya yang sebenar)..
selepas keriuhan mengenai UFO pada tahun 1999 menyepi,x sangka RAM memilih makhluk ini sebagai bahan penulisannya pula..sungguh menarik..

Rupanya,di planet Yuk'ka,Mika seorang puteri kepada Senggora(orang yang telah melakukan rampasan kuasa)mula meragui ayahandanya..tidak setuju dengan kekejaman ayahandanya,dia telah merancang sesuatu!ya..dia ingin membawa pewaris tunggal Yuk'ka yang sebenarnya ke situ..Dia berjaya menculik pewaris itu ke Yuk'ka..ha..soalan terjawab kan???Mika lah yang menculik Aiddin di Gunung kinabalu ketika itu..

di yuk'ka..Rayyan berhasil menemui kuasa sebenarnya..kuasanya tak tercapai dek akal..dia mampu menukar anak mata,dia mampu meruntuhkan banyak serangan dengan gerakan tangan sahaja,mampu menyembuhkan,mampu menghaibkan pemandangan dan membuat perlindungan..semua kuasa2 sakti nie wat aku teringat cerita smallville ngan the incredible jer..hehe..ops..luper,kekuatan super hero,kelajuan berlari of course la menjadi miliknya..haha..
Clark kent=Rayyan..sama2 hero..sama2 perkasa..banyak benda antara mereka yang serupa..datang ke bumi pon dengn cara yang sama..dengan kapsul!!haha...agaknya adik beradik allient memang sepakat kot kan!

A to Z,akhirnya Rayyan nie pon akhirnya berjaya mengalahkan Sang pengkhianat tue..kuasa pemerintahan dapat diambil balik..Ayahnya Mij-Gillion/Ibrahim akhirnya menjadi raja Planet Yuk'ka kembali..

cerita di bumi...masa 5 tahun tempoh yang lama...Feena yang memang menyayangi Aiddin terpaksa mengaku kalah...Aiddin tetap hilang tanpa dikesan..Zaidan yang sering mengganggu akhirnya diterima sebagai teman hidupnya dan akhirnya mereka dikurniakan dengan seorang cahaya mata..

konflik cerita bermula apabila kejadian bunuh mula berlaku semenjak kemunculan Aiddin setelah 5 tahun menghilang..membuatkan kita tertanya-tanya,apakah Aiddin yang melakukan pembunuhan itu??suara Mika yang sering memujuk Aiddin supaya selalu bersabar menambah curiga di hati..aku menduga-duga..yang pasti,aku cuba berpegang,HERO cerita mana leh wat jahat!!!mesti muslihat penulis nie..hehe..

konflik cerita bertambah dengan kemarahan dan kekecewaan yang dihadapi Aiddin setelah mengetahui Feena telah pon berkahwin dengan orang lain..ditambah dengan pembunuhan kejam yang dikaitkan dengan dirinya..juga penculikan keatas puteri Feena yang dinyatakan sendiri oleh Feena...Zaidan pula cedera dipukul dengan teruk..semua kesalahan itu cukup membawa Aiddin yang terpinga-pinga ke dalam lokap...

kemuncak cerita bermula apabila Aiddin mula mengingati setiap kehidupannya di Yuk'ka..Ketika itu dia di lokap..dan kuasa jahat telah datang menuntut balas..jam dunia seolah berhenti dan berlaku lah pertempuran di antara Rayyan,Ibrahim,dan kuasa jahat itu..Memetik ayat cerita laksamana sunan..`yang benar pasti akan menang kerana Allah sendiri berpihak kepada kebaikan'..makanya,kuasa jahat dapat dikalahkan...

itu part separuh ending yang best..yang x bestnya,selepas sahaja kejadian itu,semua manusia yang berhubung dengannya telah hilang ingatan..Feena,Mie Long,Zaidan,Suhaiala semuanya telah lupa tentang kewujudannya..segala kejadian yang dikaitkan dengan dirinya automatik telah terpadam dari ingatan setiap insan yang bergelar manusia...tu yang part x puas hati tue...tetapi,seperti telahan Ibrahim,ini untuk kebaikan Aiddin itu sendiri..

penghujung cerita menceritakan kehidupan Aiddin sebagai pelajar kolej yang baru..dia memulakan kembali pembelajarannya..dan kini,dia ditemani seorang puteri..seorang puteri yang pernah menculik dia dahulu demi sebuah keamanan planet Yuk'ka..Mika...seorang freshie baru kolej keris mas berjalan bergandingan dengannya di situ............THE END...

hahaha...tu la serba sedikit jalan ceritanya..x taulah menarik ke x cara aku bercerita nie..tapi nie lah yang aku termampu tuliskan..nak lebih menarik,kena baca sendirila..but I like the very last ending..2 motive:

1)Aiddin akhirnya dapat melupakan kekecewaannya terhadap Feena dengan menemui cinta sejatinya bersama Mika...
 2)jeng jeng jeng..nampaknya kuasa jahat masih cuba membalas dendam..persoalan tentang sumber kuasa jahat masih belum terungkai...ini bermakna..Rayyan Fantasi 2 akan menyusul..........

Sama-sama kita nantikan novel sambungannya ye!!!


BYE....jangan lupa baca Rayyan fantasi ek!!!

Tuesday, December 7, 2010

salam awal muharram..









assalamualaikum kawan2..

selamat menyambut awal muharram kepada semua..semoga awal muharram kali ini membawa erti yang semakin baik dalam kehidupan kita.Sememangnya,mengucapkan kata2 selamat maal hijrah memang mudah,namun pengisiannya itulah yang susah dilakukan..ramai yang menyatakan selamat maal hijrah,tetapi berapa percent kah dari yang ramai2 itu yang menyahut seruan maal hijrah itu sebenarnya??WaAllahua'lam..

Even masa aku bagitau ini pon,aku juga menyedari diriku..aku juga tidaklah begitu menjayakan hari awal muharram ini dengan bersungguh-sungguh..aku terlupa di awal hari..ya Allah,ampunilah hambaMu ini..

Nak berubah bila2 pon boleh..namun kiranya bila tiba hari yang bermakna nie,pasti lebih afdal..aku termenung sendiri..muhasabah diri..herm,aku sedar pulak banyak betul aku rasa sikap dan karakter aku nie yang sepatutnya diubah ke arah lebih baik..lumrah manusia,tidak lepas dari alpa dan membuat silap..aku juga begitu..tapi pastinya alasan itu bukanlah pintu kebebasan untuk kita semua tetap berada di takuk lama..right?

bila difikir-fikir,direnung kembali,banyak betol sikap aku yang nak kena jaga..tapi itulah,kekadang akal datang menegur lambat..bila kita sudah tersasul,barulah tersedar..ketika itu,nak ditarik balik kata2 mahupun perlakuan yang x sepatutnya dah x boleh dah..kerana itulah islam menyarankan kita banyak berfikir..berfikir membantu kita untuk bertindak dengan rasional...

sifat mazmumah sememangnya kekadang lekat dalam diri seseorang itu dan sememamgnya sifat itu umpama racun yang membakar diri sendiri..dalam hal ini,syaitanlah yang bergembira sekiranya hamba Allah itu telah termakan hasutannya..bukan senang untuk mengatasi sifat mazmumah ini..semangat dan iman kena kuat..barulah hasutan2 yang mengisi ruang otak dan telinga dapat dikalahkan..

terus terang,sifat2 ini memang berlumba-lumba untuk masuk daun ke dalam diri manusia..ya,aku sendiri juga kekadang kalah dengan jarum2 racun yang tajam ini..penawar kepada racun2 ini tidak lain tidak bukan ialah dengan mengingati TUHAN..berzikir dan bertafakur..sesungguhnya sebaik baik zikir ialah solat..

memang molek lah kalau awal muharram nie,kita membaiki akhlak kita,membaiki nawaitu kita kan..

Ingatlah,jika kita  merasa tidak puas hati terhadap sesuatu,ingatlah bahwa Allah itu maha Adil..
Ingatlah,jika kita merasa kekurangan,sesungguhnya Allah mencipta manusia sebaik-baik makhluk..
Ingatlah,jika kita sudah mula berhidung tinggi,sesunnguhnya Allah itu lebih Maha Kaya,Maha Besar..
Ingatlah,jika kita ditimpa kesusahan,Allah itu Maha Pemurah lagi  Maha Penyayang..
Ingatlah,jika ingin berbuat mungkar,sesungguhnya Allah itu Maha Melihat...

moga2 awal muharram kali benar2 membawa makna kepada kita semua..amin..