Sunday, December 16, 2012

kasih ayah x terhingga

semalam.

sementara aku makan2 tengahari
aku bukak tv 1 dengar warta berita
tersiar ketika itu..
kisah seorang ayah mendukung anaknya untuk ke sekolah meredah banjir
wau.. hebat.. ayah dukung anak redah banjir pon masuk tv..

tetiba flashback datang..
ayah aku pon penah dukung aku..
aku dah la dah form 3 kot..
berat menggajah..
ayah aku still dukung aku.. untuk redah banjir....
besarnya pengorbanan ayah..
cume bezanya takde la plak lensa kamera kat situ..hehe

ayahku memang hebat
x penah putus asa mencari rezeki halal
x penah buatkan kami kelaparan
otaknya pasti bekerja keras demi kami
berusaha tanpa henti..

terima kaseh ayah... kami rindu ayah...

Sunday, November 25, 2012

syukran ya Allah..

alhamdulillah..
akhirnya penantian aku berakhir juga..
apa yang aku hajatkan telah aku perolehi...
ye betol..perjuangan aku selama ini..
akhirnya berhasil... terima kaseh ya Allah..'

mungkin, Kau lebih maha mengetahui.. kenapa dua tahun yang lalu,aku diberikan dugaan itu...
mungkin kerna Kau tahu.. inilah masa ya sesuai..syukran Ya Allah.. 

selepas ini.. aku x kan menoleh lagi kebelakang..kejayaan setelah fobia telah menyedarkan aku..
never give up memang berhasil!

semangat mengatasi ketakutan aku dalam menghadapi ujian ini,akan aku praktiskan pula dalam hidup aku sehari2 selepas ini,.. ya.. aku harus kuat berjuang.. kejayaan adalah milik siapa yang mengejarnya..yeah!
 

Friday, November 16, 2012

benar2 seunik nama

bunyi macam perasan jek bunyi nya kan?? hehe.. x pon..

Aku x taw secara kebetulan ke pew kan..  ataw kifarah dosa kew..ape kew... ujian sekali la kan.,.. but its happen again.... 

nama tercicir dalam event yang memang sangat aku harap harapkan.. dulu, 2 tahun yang lalu... perkara yang sama terjadi berulang kali.. aku x pernah kecewa sampai tempoh dia tamat. 
selepas menghilangkan fobia, aku teruskan semangat dan visi aku sekali lagi.. berkobar kobar.. but then sekali lagi aku dihampakan. name not in the list.. 

however, ia takkan menghalang aku untuk mencuba lagi. aku takkan berhenti dari mencuba sampailah aku berjaya,.minggu depan, aku cuba lagi..moga2 nama aku in the list kali ni..then, give me luck to success... give me bless to success..  assalammulaikum..

Friday, August 31, 2012

pengisian merdeka dan Raya

salam kemerdekaan dan jugak salam aidilfitri kepada semua..

tajuk tu menjadi begitu kerana post ni ditulis antara kedua2 event ini.. hehe..maklumlah, sekarang aku ni pemalas sedikit nak tulis blog..Kalau rajin pown, tetibe bile bukak new post, otak jadi blurr.. x taw ape nak diceritakan.. so, hari ni aku cam ade kerajinan dan ade benda nak distorikan..apa ag.. jalan... haha..

herm.. sedar x sedar,, dah 55 tahun negara merdeka.. tema kali ni? janji ditepati.. herm.. betol ke tu? no komen.. aku x pandai sgt politik ni.. bagi aku, setiap individu mempunyai komen sendiri. mungkin ade golongan yang janjinye memang ditepati oleh kerajaan.. dan mungkin ade yang masih menunggu,bilakah janji kerajaan itu akan ditepati.. so, aku cakap no komen.. sebab aku sendiri pon x taw ape yang kerajaan janjikan untuk aku, janji cmne nak jwb soklan cepu mas tu.. haha.. ape punye citizen la aku ni... hehe..

sebut sal tanggungjawab citizen ni, teringat sal ic baru yang telah diperkenalkan kerajaan bru2 ni.. tada.. aku pon belom tukar ag..dah la alamat tmpat lama.. memang 'terbaik' sungguh!tadi aku berkesempatan tgk ic baru tu.. ohh... rupenye ic baru tu ade 2 muke... satu gambar pasport kt tepi kad.. satu gmbr ukuran kecil kat tgh kad tu.. ohh... bile la aku nak p tukar ye?

then, pasal tanggungjawab citizen ni jugak,aku pon baru teringt yang aku pon belom daftar mengundi ag.. haiya.. janganla plihan raya dekat2 ni kan... mati la aku x mengundi.... (kakitangan kerajaan diwajibkan mengundi) huhu... herm... sebelum nak dftr mengundi, kna tukar alamat ic dlu.. tu yang aku malas tu.. ( aku memang  pemalas)..haha..


Saturday, July 14, 2012

genap setahun ayah pergi~

tersedar aku pagi ini..
aku menyedari sesuatu..
iaitu, hari ni, genap setahun arwah ayah meninggalkan kami..
genap setahun aku hidup tanpa seorang ayah..
betapa kehilangan kurasakan..
betapa terumbang ambing dan patah sayap dapat kurasakan..
insan yang selama ini..
tidak pernah berhenti menyayangi..dan mendokongku..
rupanya telah setahun pergi meninggalkanku..meninggalkan kami semua..

namun aku redha..
arwah ayah cuma mengalami peralihan tempat..
ke tempat yang lebih rapat ke sisiNya..
InsyaAllah......amin..

seketika,segala kenangan lalu,
kenangan indah kami termuncul di layar fikiran..
Ayah......... dirimu seringku ingati........ Semoga roh arwah ayah dicucuri rahmat..


Alfatihah...............

Wednesday, July 4, 2012

lova lovi love~

tajuk macam lolipop daa~ tapi x pew la... konon2 manja skit..hahahha...
herm... post kali ini,is some kind of personal..its about love......
memang blog laen post mmg pasal aku pown...haha...tapi kali ni, memang agak personal sikit lah~  x cayer? just baca k~

this guy i meet at~ secret.............
but with this guy... my heart totally say that: he is the one............. dup dup dup dup..
and he really is..... he's the one that change my night dream......
never be about my dream's school boy anymore at night......
Now......... he in my dream~ hehe..............

so, lelaki ni namanya aznei.. anak kelahiran sabah.. asal kota belud.. ..Never imagine gonna get sabahan husband.. but that's it..cinta memang buta..tapi aku bahagia............




harapan aku,moga2 hubungan kami kekal sampai ke jenjang pelamin~ dan sampai akhir hayat...doakan kami yew! hehe...



Sunday, June 24, 2012

just give me a moment~

tolonglah!
tolonglah!

tolong bagi aku peluang nak hidup bahagia..

aku taw ape yang harus aku lakukan kepada keluargaku untuk berikan mereka hidup bahagia..
orang yang x de kena mengena, dont be over reacting.. 

ayah.....................kan bagus lau ayah ade....
ayah x kan buli adik....
ayah paham adik~

i miss u so much ayah! :(

Saturday, June 16, 2012

sumpahan wanita jadi batu~

salam semua..


balik keje ari ni, macam biasa ,sesudah siap ape yg patut,maka aku akan beronline... bukak internet,bukak facebook dan search ape2 yg patut.. terbukak la aku satu artikel ni.. iaitu video wanita disumpah jadi batu.herm..mcm menarik artikel ni.. sebelum ni, kite cuma taw kisah tanggang jek jadi batu~ ni kes lain ni.. kat malaysia lak tue... so aku pon terjah la artikel tu..........


tup tup..aku pon tengokla video tu..... dari awal sampai akhir.. ingt dapat tengok real 'transform' human kepada stone tu kan, tapi rupenye x dapat.. aku cuma dapat tgk video yang dah jadi batu... so, bile kejadian tu berlaku, x dapatlah diketahui kan?


ape yg menarik perhatian aku sampai aku nak tulis blog ni kan..sbb aku timbul beberapa persoalan kat situ..yang menyebabkan aku rase tertanya2 dan ingin bertanya tentang kesahihannye..


pertama, ape benarkah ia adalah batu yang terhasil daripada bahan2 batu? knapa warnanya kekal seperti warna kulit? apakah kerna ia diliputi tanah?


kedua, benarkah die batu yang dihasilkan secara sumpahan? atau die adalah patung wanita rekaan seseorang yang mempunyai agenda yang lain.. kenapa aku kate begitu? sbb patung batu itu tersangat elok dan terus terang aku ckp, bile melihat patung tu, bukan sekadar keinsafan,rase tauladan yang datang,malah perasaan yang x elok juga boleh singgah di jiwa2 yang tidak suci,, 


Sekiranya ia batu sumpahan yang diwujudkan sebagai tanda peringatan, unsur2 untuk perkara yang tidak elok sepatutnya tidak ade.. 


kenapa harus ade agenda??well.. sekarang orang ade macam2 pemikiran.. dan sekarang bacalah pemikiran atau andaian aku yang terhasil, keputusan dari kepelbagaian cerita penyiasatan.. tapi jgn kate aku melalut,kerana ia tidak mustahil ok...


1) populariti- dengan terhasilnye patung wanita ciptaannye, die mencipta populariti baru..bukti? video wanita ciptaannye sudah tersebar meluas di youtube dan ditonton oleh ramai orang..


2)Menggalakkan maksiat- memang kite sebarkan video ini sebagai pengajaran..tapi dengan bentuk badan wanita yang betul2 sempurna, warna yang bukan kelabu sebagaimana kebanyakan batu,tidak mustahil ade yang teransang melihatnye... ia satu muslihat baru orang2 jahat untuk merosakkan jiwa. 


3)menyembunyikan kejahatan~ kan penduduk setempat bagitau, tiada sesiapa pon yang berani mendekati dan menyentuh patung wanita itu..bagaimana kirenya kalau sebenarnye patung wanita itu adalah manusia? manusia yang telah dibunuh, lalu disalut padanye bahan binaan agar menjadi batu.. jadi, tiada siapa sangka yang batu itu sebenarnya mangsa pembunuhan.. bukti disembunyikan secara licik!


4) ia benar2 sumpahan agar kite menjadi insaf~


herm........... begitulah antara andaian aku..mungkin korang akan kater,nilah effect baca novel penyiasatan~ tapi terus terang, itulah naluri yang keluar sebaik aku melihat video tu... hakikat sebenarnye, hanya Allah yang taw.. 


untuk menyaksikan video atau membaca artikel mengenai kisah sumpahan ni,klik link di bawah


http://www.harian-metro-online.com/video-wanita-disumpah-jadi-batu-di-paloh-johor


sekian terima kaseh~

Tuesday, June 12, 2012

basic Life Support~

seronok rase ari ni
sebab x perlu kerja..haha
aish.. berbahaya dibaca orang satu wad ni..haha..

ape yang penting,kursus siang tadi memang best
input memang banyakla..
cuma x taw input tu tahan berapa lama jek kat dalam brain ni..hehe

ape BLS nie yek?
lets me tell u for brief knowledge k!

herm.. BLS ni adelah satu procedure yang kitaorg paramedik kena blajar, dan praktikkan ketika situasi memerlukannya.. 
apakah situasi yang memerlukan BLS ini dipraktikkan?
ha... time2 ade orang lemas tu.. time2 ade org kemalangan tu.. time2 org tertelan ubat overdose.. sakit jantung, x sedarkan diri, kena renjatan elektrik , kena sengatan serangga berbisa...sume tu perlukan pengetahuan untuk BLS...

maksud laen BLS ni ialah melakukan CPR.. orang2 kite femes kate, bantuan pernafasan ikot mulut..

sebenarnye, sebelum kite nak bagi bantuan pernafasan tu, ader beberapa step yg kite kena wat taw.. bukan terus bagi blow jek..ingt tu!
step2 nye.. ader 5.. ingt!

D R A B C
D- danger. korang kena jauhkan diri korang ( kira kat sni korang penyelamat la) dan juga diri mangsa tu dari bahaya.. 

R- responsiveness.. korang kena check tahap sedar orang tu.. tepuk bahu die kuat2,, panggil die.. encik encik.. r u allright? kalau x de response, x de reaksi, nafas x der, senyap sunyi jek, terus mintak seseorang untuk telifon mintak bantuan.. seseorang itu kena ditujukan khas, kerana majoriti orang kite lebeh suka jadi penonton dari campur tangan.. then......



A- teruskan dengan membuka salur pernafasan ( Airway). guna prinsip head tilt chin lift.. iaitu satu tangan memegang dahi, dan satu lagi tangan memegang dagu sambil dongakkan sedikit dagu pesakit.. 

B-lepas tu, rasekan pernafasan pesakit ( Breathing) . mata korang tengok pergerakan dada die. telinga korang dengar hembusan nafas die dan pipi korang rasakan nafas die.. kalau x der rase die bernafas, x de pergerakan dada selama 5-10  saat, korang kena bagi 2 rescue breath.. ha, nilah yang dok orang2 kate bantuan mulut ke mulut tu.. pastikan picit hidung, maintain dongak pesakit, tangan masih pegang dahi dan dagu, kemaskan mulut biar betul2 rapat dan hembus.. dan hembus.. 

C- seterusnye, check peredaran darah die melalui denyutan nadi.kite bleh rase nadi mangsa dekat dengan carotid artery( 2 jari dari halkum) . kalau x de rase nadi dalam 5-10 saat, korang kena buat chest compression, iaitu tekan dada untuk membantu jantung mengepam darah.lakukan sebanyak 30 kali dengan rythm yang sama.. 

Prinsip CPR : 30 : 2 = 30 chest compression: 2 breath
                    : Allow chest to recoil
                    : push hard push fast
                    : minimise interruption

no breathing = give rescue breath. 
no pulse= do chest compression
no breathing , pulse present = give breath 12-20 blow / min.

ha..............tu la sedikit sbnyak.. ader byk lagi benda blajar tdi, tapi aku lak yang dah lenguh. nak citer kat sni.. haha.. apapon, lau nak taw lebey lanjut,bleh tnye.. atawpon, nak puas ati, leh amik kursus ni jugak.. hehe.. 

tapi ingat, nanti kat luar sana, kalau nampak orang pengsan dan kite x kenal orang tu, jangan main bagi je bantuan mulut ke mulut.. kite x taw die tu ade penyakit ape,, lindungi diri sendiri jugak walaupon ingin selamatkan orang ek.. buat tekanan dada je.. ingat! 

sekian dlu dariku... bye bye

s

Sunday, June 3, 2012

New HOusE

makan ubi rebus ketika panas,
dicicah bersama air teh kosong,
bersama barangan kami galas,
selamat tinggal apartment kosong.....

kosong...kosong... oh oh...

ini view dari rumah baru aku...

ini pulak dari koridor rumah aku~ nun, nampak bumbung rumah lama aku, jugak nampak istana budaya,dan bukit genting highland..

ini view dari rumah lama aku..




Akar residence 3, selamat tinggal.. terima kasih kerana beriku perlindungan dari hujan panas terik mentari..
tapi nampaknya kite x mampu bersama lagi..pon begitu,aku masih mampu menjengukmu,kerana jarak kita cuma sekankang kera only~ hahaha............  

So,sekarang aku dah kat tempat baru.. now landing comfortably on my bed.. tapi aku dapat running nose + cough la..huk3... maybe disebabkan proses pemindahan rumah baru2 ni.. habuk~ 

My new house,so far so good... fully furnished and clean.. thats important.. my new housemates also nice and friendly.. so far everything is good... alhamdulillah... 

But.... tetapi...petang tadi, masa aku tengah tido kepenatan di atas katilku yang empuk,aku macam diganggu 'sesuatu' la.. tapi x taw la betol ke tidak... maybe sebab kepenatan, minda mencipta delusi palsu??

My EX-housemate,u will still be my housemate forever k.hehe.. i will visit u all sometimes~ 

Mari sama2 kite bina hidup baru.. yeah! haha...

berakhirlah pengembaraan Sunan~

Alhamdulillah...akhirnya aku berjaya menghabiskan pembacaanku terhadap novel bersiri paling popular Ramlee Awang Murshid ini.. Sesungguhnya penamat bagi kisah pengembaraan laksamana Sunan ini sangat mengharukan.. aku terkesan dengan setiap watak yang dihidupkan oleh Abg Ram.. 







29 mei 2012~ akhirnya aku berjaya memiliki novel Sunan Musafir setelah menahan diri sebulan lebey dari memilikinya.. Walaupon dengan harga yang lebih mahal untuk edisi hard cover, aku rela asalkan aku memiliki sunan musafir.. dan menyambung pengembaraan bersama laksamana sunan..


30 mei 2012~ menamatkan pembacaan laksamana sunan dengan seulas senyuman.. tanda berpuas hati dengan ending yang diberikan.. thanks Abg Ram...


2 jun 2012~ meminjamkan novel Sunan Musafirku kepada kakakku,Nurhayati... benda baik harus dikongsi bersama .. :D


So, cmne la story ni sebenarnye? 


Peminat RAM punye novel... yg berstatus RAMians.. mungkin sudah terlebih tahu keistimewaan Novel ini... dan mengetahui story laksamana sunan ini dengan mendalam..dan mungkin lebih tahu daripada aku!tetapi.............untuk yang belum tahu......aku bawakan kepada anda.. jalur penceritaan nada baru kepada anda.. yang tidak terfikirkan oleh anda... tetapi percayalah.. tiada yang mustahil dengan kehendakNya.. dan fantasia itu adalah alam x berdinding.. rekalah dan karyakanlah ~ seluas cakerawala... anda mampu lakukan ...


Tetapi perhatian......sebelum anda ingin mengembara bersama sunan musafir, aku sgt menyarankan anda untuk mengembara dahulu bersma Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab sang pencipta,cinta sufi dan sutera bidadari.. 


dengan itu,anda akan mengenali watak utama novel ini yakni laksamana sunan sendiri... anda juga akan berkenalan dengan watak haryani.. bagaikan puteri untuk laksamana sunan.. dan juga dani.. keturunan susur galur laksamana sunan dari abad 21..


seterusnya, anda akan berkenalan pula dengan ratna cinta sang ratu, isteri kepada laksamana sunan.. mampukan musuh menjadi cinta? juga maharani pulau utara yang sarat dengan kekejaman..


mendebarkan dan teruja apabila laksamana sunan menjenguk zaman kita di abad 21.. bersama menghapuskan jenglot, sebelum kesyirikan berterusan.. 


Seterusnya, mari berkenalan dengan watak catalina, watak wanita fortugis juga bangsa2 polip yang setiakawan iaitu indera dan yuna....


pengembaraan berterusan...beri sokongan penuh kepada laksamana sunan dalam memerangi kejahatan keatas taghut.. pengakhirannye mengejutkan anda...


dan setelah itu.. silalah berkenalan dengan andika, maryam, dan yang suri di dalam novel terhangat.. sunan musafir~ pasti tidak rugi......... sooO   SUrE...THUMBS UP..







Tuesday, May 15, 2012

tanggungan terbaru aku~ anak besi... haha

herm..pe la aku nieh x pasal2 dapat anak besi nih? hahaha...

no no no... bukan son/ daughter k... tapi besi yg beranak ni...

setaun lepas.. aku jaga cucu besi jek..ingat x kat cucu aku CT 110 modenas gold tu??

ha... tu cucu aku.. x la berat aku rase nanggung mkan minum die haa...

karang......... mak cucu aku... kire anak aku besi aku la...

yang datang mintak nak dijaga... kih3...

nilah mak CT 110 aku tuh.........introduce to you all...

my gold Saga FLX ~ yang cuba mengemiskan perut aku setiap bulan...hehe..

(PERHATIAN...SEMUANYA HANYALAH GAMBAR HIASAN)
SEBAB SEBENARNYE............................

aku pown blom tgk keta aku nieh...ade kat kg........... huk3................................

novel idaman



post yang ini simple jek...
just nak sharing novel idaman aku..
yang aku dok tunggu tunggu kat pesta buku pwtc ari tu..
tapi sampai jenuh aku menunggu,
rupenye naseb belom menyebelahi aku...
hahahha..

so.................................inilah die...
SUNAN MUSAFIR...harap2 bleh dapat novel ni bulan depan.. orait??

lau dapat yang kat bawah ni lagi best



Friday, April 13, 2012

Sesungguhnya Allah Maha Pengasih

Assalammualaikum...

Alhamdulillah, aku masih dipanjangkan umur sehingga ke hari ni.. dalam melalui hidup yang penuh suka dan duka ini..pernah aku terasa,nyawaku seolah olah sudah diintai malaikat maut beberapa waktu yang lalu,namun rupanya nyawaku masih panjang... dan aku masih bernafas hari ini...alhamdulillah...

Orang katew.. orang yang baik.. awal dijemput Illahi.. jadi...aku x berapa baikla kan?? haha.. i think so.. 

Apapun, setiap perancangan Allah itu ,kearah kebaikan..kita cuma perlu sabar untuk melihat kebaikan itu.. 

Aku bersyukur,kerna hari jumaat ni, aku digerakkan hati untuk menulis lagi,,bercerita perihal sesuatu yang boleh dijadikan pedoman diri kalaku kembali terleka satu hari nanti..Ya... aku cuma insan biasa..banyak membuat dosa.. dan aku insaf mengenainya........

Sesungguhnya Allah Maha Pengasih..memberikanku sedikit hidayah,agar aku tidak terus terleka.. Musibah itu bunyinya umpama kurang enak,malapetaka.. namun bagiku,musibah yang berlaku itu adalah hadiah terindah dari Allah untukku..membuatku ku sedar,janji Allah itu benar.. bahwa barangsiapa yang mendekatiNya, hidup akan sering dalam ketenangan dan dirahmati...dan barangsiapa yang leka dariNya,hidup akan huru hara dan tidak tenteram.. jujur aku akui..aku pernah rasa huru hara.. masalah seolah olah tidak mahu lari jauh dariku..mengejar saban hari.. dan aku bermuhasabah.. ya.. aku telah leka dan jauh dariNya...Perasaan yang semakin kosong itu mengembalikan hatiku kepadaNya.. dan aku nekad, sedaya upaya untuk kembali menjadi hambaNya yang solehah dan bertaqwa..mungkin memerlukan masa untuk menjadi yang terbaik,namun itu lebih baik dari lansung tidak mencuba untuk berhijrah ke arah yang baik..

Ingin aku kongsikan di sini,sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih..akan membuka jalan keluar pada hamba hambaNya yang bermohon.. Aku masih ingat,dikalaku duduk termenung , menangisi dosa2 yang pernah dilakukan..apakah mampu aku menghapuskan dosa dosaku? entah dari rumah mana.. dari corong radio mana.. atau dari stereo mana........... ayat ini betul2 terdendang di telingaku... 

`Insyaallah..... Insyaallah............ insyaallah...your find your way...'... lagu dendangan maher zain.. rangkap lagu ni,kedengaran di telingaku.. mungkin jiran jiranku.. memasang lagu ini.. dan dikala fikiran sibuk berfikir, rangkap lagu ini betul2 berkumandang kepadaku... serentak hatiku berdetik... ya..inilah petunjuknya... bahawa Allah itu Maha Penyayang..Maha Pengasih..dan Allah ingin aku tahu,bahawa untuk kembali kepadaNya, pasti ada jalanNya...

Dan kini aku dalam usaha meraih berkat dan rahmat Allah..agar menjadi manusia yang diberkatiNya.. 
Semoga kita semua sering diberkati.. tidak pernah ada waktu yang dinamakan terlambat untuk bertaubat.. kerna Allah itu maha Pengampun lagi Maha Mengasihani..

Wednesday, March 21, 2012

oh NO.. i'm just realizing.Fiksyen 302..

oh...tidak!!!
aku baru tersedar.........
yang aku......................... rupanya.......
belom tulis perihal seksyen 302...how come la...
hish...tgk...dah berbulan berlalu................ huhu...........
i'm sorry my dear book..............
early, i don't write about u cause it has to be secret,to let others read about u first..
then................ i'm just forget.............soooo sorry.......................(ape aku merapu da...............)hehe


so....what are Fiksyen 302 story about??read it............


Tajuk: Fiksyen  302
penulis : Ramlee Awang Murshid( penulis treller No 1 Malaysia)
tag Line : JANGAN PERCAYA


 


Semua bermula kerana satu Punca..........
semua bermula kerna satu Cinta............
semua bermula kerana dendam yang  membara.......
semua bermula dari insan yang menjadi pecinta................


Fikyen 302 ni, berbentuk psycho sikit.... macam novel2 Ram terdahulu seperti mandatori, dan rahsia perindu..
But of course la semua novel Ram superB..


cerita die kan, perihal pembunuhan bersiri yang dilakukan oleh orang berlainan, tetapi mempunyai persamaan iaitu akan ader trade mark yg ditinggalkan iaitu, lakaran 302,, serta semua pembunuh itu akan berbogel dan berkelakuan tidak siuman semasa ditangkap pihak polis..latar belakang mereka semua juga sama,iaitu bekas Pesakit Mental..dari hospital yang sama,..


pemilihan mangsa pula dikaitankan dengan individu2 yang terlibat dalam kes pembunuhan seorang wanita yang telah mati dibunuh di kuala selangor 3 tahun yang lalu.


penyiasatan dilakukan oleh pihak polis dan juga peguam pembela.. namun,kes ini tidak selesai!Semua pembunuh terlepas dari hukuman gantung kerana semua adalah pesakit mental.Namun, pembunuh sebenar belum tertangkap...iaitu Zonan... Zonan yang telah menguasai minda pembunuh2 itu,dan yang mengarahkan pembunuhan itu dilakukan..


2032...................... doktor  psyhiatrik yang pernah menjaga pembunuh2 itu, telah melaksanakan satu projek baru..gabungan  fizik dan psychiatry.. untuk menghasilkan satu kapsul yang mampu membawa minda subjek kembali ke masa lampau... subjek telah dipilih..dan pengembaraan roh dari 3023 bermula merentas relung waktu memasuki jasad masa lampau subjek kedua yang dpilih.


DEMI UNTUK MEMBONGKAR ZONAN, BANYAK LAGI NYAWA HAMPIR TERKORBAN DAN TELAH TERKORBAN.. ZONAN ITU MEMANG TERLALU LICIK MELAKUKAN PENYAMARAN DAN TERLALU KEJAM DALAM MELAKUKAN PEMBUNUHAN..


                                                                                                                                     Sekian, hehe...







Sunday, March 4, 2012

mimpi semalam...

assalammualaikum....


semalam........................
aku mimpi jumpa arwah ayah..
dah lama aku x jumpa arwah ayah dalam mimpi..
seingat aku, last sekali time dalam tempoh 40 hari ari tue...


dalam mimpi itu..
ayah gembira...aku pon gembira..
terasa rindu aku selama ini terubat..
aku dan ayah jalan beriringan bersama..


dalam mimpi itu..
ayah tersenyum lebar..
dan ayah melayanku seperti aku anak kecil..
dan kami ketawa bersama..


aku gembira melihat senyuman ayah..
sekurangnya.. aku boleh berfikir..
ayah sudah bahagia di alam sana..
alhamdulillah...amin........


dalam mimpi itu..
aku tidak sakit lagi..
tidak ada lagi batuk2 mahupon sakit dan bengkak kaki..
aku bebas bergerak sesuka hati...
bahagianya bersama ayah..


semoga ayah hidup aman di sana...amin...

Wednesday, February 29, 2012

kehidupan dan kematian..

assalammualaikum..

kenapakah kite.. manusia sangat takut berbicara tentang kematian?
sedangkan kematian itu adalah sesuatu yang pasti?

dan kenapa kita... manusia sangat gemar berbicara tentang kehidupan?
sedangkan kita tahu lehidupan di sini( duniawi) hanya bersifat sementara?

sedangkan... jika kita menelaah dan berfikir sebaiknya..
jika kita...... berani untuk berbicara tentang kematian..
kita pasti akan lebih bersedia..dalam menghadapi kehilangan...
dan kita tidak akan mensia siakan waktu yang ada dengannya..

Dan jika berani menghadapi kematian..
pasti lebih baik, walau sakaratul maut itu menyakitkan..
kerana kita sekurangnya telah bersedia..
menghadapi kematian dan meninggalkan kehidupan duniawi yang sementara ini.
pasti.. sekurangnya... walau tidak kerap.. dan sepanjang waktu..
kita pasti akan menangisi dosa2 yang dilakukan,..tatkala berasa di atas hamparan sejadah..
memohon ampunan Tuhan yang Maha Esa..
Saat itu.. sekurangnya.......... dosa Insyaallah akan berkurang...
dan kematian akan jadi lebih mudah.

namun,
bile kita menyekat akal dan hati dari berborak tentang kematian..
dan sering berborak tentang kehidupan..
maka bila berlaku kematian,rasa sakit itu akan lebih menyekat..
dan alangkah ruginya... masa2 terakhir tidak diisi dengan seindahnya...

dan jika kematian menjemput kepada yang mengingati kehidupan..
pasti tidak rela... dan menyesal sudah tidak berguna..
kerna nyawa yang dicabut tidak dapat diberi kembali..
selayaknya kembali semula ke Sang Pencipta...

kerana itu.. dalam hidup.. harus untuk mati..
dan dalam berfikir soal kematian... haruslah untuk hidup,,..

selagi hidup.. haruslah kuat,berusaha sebaiknya untuk hidup..
demi untuk mendapatkan posisi terbaik setelah mati.......
sekian.........

Tuesday, February 7, 2012

subhanallah..indahnye perasaan ini..

Subhanallah...
aku merindui-Mu yang Allah...

Subhanallah..
Aku juga merindui dirinya......

subhanallah..
kau hadirkan perasaan ini..
tumbuh terus mekar di dalam hati ini..

Namun Ya Allah ku pohon padamu..
kekalkan lah aku di jalanku..
lindungilah aku dari kekhilafan ku sendiri..
yang kekadang aku sendiri tidak sedari..
tenggelam dalam lautan emosi..

Subhanallah..aku akur rasa cinta ini kurniaanmu..
namun...
peliharalah aku dari godaan cinta..
yang menyesatkan dan menghancurkan..
dua insan yang asyik bercinta..

Subhanallah..
kau utuskan dia untukku..
untuk aku merasa sempurna sebagai seorang wanita..
bagaimana rasanya mencintai..
dan juga dicintai..

maka ku pohon atas restumu Ya Allah..
tetapkanlah dia sebagai jodohku..
tetapkanlah dia sebagai pemimpin yang terbaik untukku..
yang mampu menjagaku...
dan Insyaallah... pasangan yang akan bersama-samaku..
menuju ke jalan-MU..

Sunday, January 1, 2012

welcome 2012....

dah berlalu pown 2011...
x sangka, cepat benar masa berlalu...
umor aku pown dah meningkat... dah 22 la..hehehe..


hatiku aku aui sangat bahagia kini..
moga2,kebahagian ini akan terus dirasakan..amin...


pown begitu,aku akui,
secara tiba2, hatiku terkesan..jiwa meruntun bila terkenangkan arwah ayah..
arwah ayah x lagi merasai tahun baru ini..juga tahun2 akan datang..
tapi aku harap,agar ayah sentiasa bahagia di alam sana...amin...


mak pulak, nampaknya semakin pulih dari kemurungan..alhamdulillah..
sudah mampu tersenyum dan bergurau..
semoga kebahagiaan akan sentiasa mengiringi emak...


bagaimana dengan azam tahun baru??
semua pasti akan bertanya.. bagaimana dengan diri sendiri..??
aku tertanya tanya diri ku..apakah azamku tahun ni yer??
dan apakah aku dapat merealisasikan azam aku tue dengan successnya??


herm..azam aku yg pertama,
nak jadik insan yang lebey baik..lebey beriman dan bertaqwa..
aku sedar,ini merupakan cabaran yg paling besar bagi setiap makhluk bernama manusia..
insyaalllah,aku akan lakukan yg terbaik untuk menuju ke jalan-Nya..


herm,azam kedua,
untuk menjadi staff nurse yang berdedikasi..
bekerja dengan betul dan cekap..
dan tanpa melakukan kesalahan yang menyusahkan orang lain lagi..


herm...azam aku yg seterusnya.
dapat lesen kereta kowt..pown begitu,aku x dpt taw lagi bila aku dapat ambik..
bajet x cukula..ha3...


herm..lagi..
aku nak rawat muka aku,,,
biar jadik licin!..hehe... boleh ka??
insyaallah boleh..


lagi, aku nak maintain semua hubungan baik aku dengan semua yg ada..
semua ikatan persahabatan dan persaudaraan kami semua tidak akan putus sampai bila2..
amin...


last but not least,semoga tahun baru ini,
kehidupan aku akan jadi lebih ceria dengan kehadiran sidia..
yang kurasakan semakin mengisi rongga hati aku ini..
dan semoga aku tidak akan kecewa lagi!
amin......