Sunday, June 24, 2012

just give me a moment~

tolonglah!
tolonglah!

tolong bagi aku peluang nak hidup bahagia..

aku taw ape yang harus aku lakukan kepada keluargaku untuk berikan mereka hidup bahagia..
orang yang x de kena mengena, dont be over reacting.. 

ayah.....................kan bagus lau ayah ade....
ayah x kan buli adik....
ayah paham adik~

i miss u so much ayah! :(

Saturday, June 16, 2012

sumpahan wanita jadi batu~

salam semua..


balik keje ari ni, macam biasa ,sesudah siap ape yg patut,maka aku akan beronline... bukak internet,bukak facebook dan search ape2 yg patut.. terbukak la aku satu artikel ni.. iaitu video wanita disumpah jadi batu.herm..mcm menarik artikel ni.. sebelum ni, kite cuma taw kisah tanggang jek jadi batu~ ni kes lain ni.. kat malaysia lak tue... so aku pon terjah la artikel tu..........


tup tup..aku pon tengokla video tu..... dari awal sampai akhir.. ingt dapat tengok real 'transform' human kepada stone tu kan, tapi rupenye x dapat.. aku cuma dapat tgk video yang dah jadi batu... so, bile kejadian tu berlaku, x dapatlah diketahui kan?


ape yg menarik perhatian aku sampai aku nak tulis blog ni kan..sbb aku timbul beberapa persoalan kat situ..yang menyebabkan aku rase tertanya2 dan ingin bertanya tentang kesahihannye..


pertama, ape benarkah ia adalah batu yang terhasil daripada bahan2 batu? knapa warnanya kekal seperti warna kulit? apakah kerna ia diliputi tanah?


kedua, benarkah die batu yang dihasilkan secara sumpahan? atau die adalah patung wanita rekaan seseorang yang mempunyai agenda yang lain.. kenapa aku kate begitu? sbb patung batu itu tersangat elok dan terus terang aku ckp, bile melihat patung tu, bukan sekadar keinsafan,rase tauladan yang datang,malah perasaan yang x elok juga boleh singgah di jiwa2 yang tidak suci,, 


Sekiranya ia batu sumpahan yang diwujudkan sebagai tanda peringatan, unsur2 untuk perkara yang tidak elok sepatutnya tidak ade.. 


kenapa harus ade agenda??well.. sekarang orang ade macam2 pemikiran.. dan sekarang bacalah pemikiran atau andaian aku yang terhasil, keputusan dari kepelbagaian cerita penyiasatan.. tapi jgn kate aku melalut,kerana ia tidak mustahil ok...


1) populariti- dengan terhasilnye patung wanita ciptaannye, die mencipta populariti baru..bukti? video wanita ciptaannye sudah tersebar meluas di youtube dan ditonton oleh ramai orang..


2)Menggalakkan maksiat- memang kite sebarkan video ini sebagai pengajaran..tapi dengan bentuk badan wanita yang betul2 sempurna, warna yang bukan kelabu sebagaimana kebanyakan batu,tidak mustahil ade yang teransang melihatnye... ia satu muslihat baru orang2 jahat untuk merosakkan jiwa. 


3)menyembunyikan kejahatan~ kan penduduk setempat bagitau, tiada sesiapa pon yang berani mendekati dan menyentuh patung wanita itu..bagaimana kirenya kalau sebenarnye patung wanita itu adalah manusia? manusia yang telah dibunuh, lalu disalut padanye bahan binaan agar menjadi batu.. jadi, tiada siapa sangka yang batu itu sebenarnya mangsa pembunuhan.. bukti disembunyikan secara licik!


4) ia benar2 sumpahan agar kite menjadi insaf~


herm........... begitulah antara andaian aku..mungkin korang akan kater,nilah effect baca novel penyiasatan~ tapi terus terang, itulah naluri yang keluar sebaik aku melihat video tu... hakikat sebenarnye, hanya Allah yang taw.. 


untuk menyaksikan video atau membaca artikel mengenai kisah sumpahan ni,klik link di bawah


http://www.harian-metro-online.com/video-wanita-disumpah-jadi-batu-di-paloh-johor


sekian terima kaseh~

Tuesday, June 12, 2012

basic Life Support~

seronok rase ari ni
sebab x perlu kerja..haha
aish.. berbahaya dibaca orang satu wad ni..haha..

ape yang penting,kursus siang tadi memang best
input memang banyakla..
cuma x taw input tu tahan berapa lama jek kat dalam brain ni..hehe

ape BLS nie yek?
lets me tell u for brief knowledge k!

herm.. BLS ni adelah satu procedure yang kitaorg paramedik kena blajar, dan praktikkan ketika situasi memerlukannya.. 
apakah situasi yang memerlukan BLS ini dipraktikkan?
ha... time2 ade orang lemas tu.. time2 ade org kemalangan tu.. time2 org tertelan ubat overdose.. sakit jantung, x sedarkan diri, kena renjatan elektrik , kena sengatan serangga berbisa...sume tu perlukan pengetahuan untuk BLS...

maksud laen BLS ni ialah melakukan CPR.. orang2 kite femes kate, bantuan pernafasan ikot mulut..

sebenarnye, sebelum kite nak bagi bantuan pernafasan tu, ader beberapa step yg kite kena wat taw.. bukan terus bagi blow jek..ingt tu!
step2 nye.. ader 5.. ingt!

D R A B C
D- danger. korang kena jauhkan diri korang ( kira kat sni korang penyelamat la) dan juga diri mangsa tu dari bahaya.. 

R- responsiveness.. korang kena check tahap sedar orang tu.. tepuk bahu die kuat2,, panggil die.. encik encik.. r u allright? kalau x de response, x de reaksi, nafas x der, senyap sunyi jek, terus mintak seseorang untuk telifon mintak bantuan.. seseorang itu kena ditujukan khas, kerana majoriti orang kite lebeh suka jadi penonton dari campur tangan.. then......



A- teruskan dengan membuka salur pernafasan ( Airway). guna prinsip head tilt chin lift.. iaitu satu tangan memegang dahi, dan satu lagi tangan memegang dagu sambil dongakkan sedikit dagu pesakit.. 

B-lepas tu, rasekan pernafasan pesakit ( Breathing) . mata korang tengok pergerakan dada die. telinga korang dengar hembusan nafas die dan pipi korang rasakan nafas die.. kalau x der rase die bernafas, x de pergerakan dada selama 5-10  saat, korang kena bagi 2 rescue breath.. ha, nilah yang dok orang2 kate bantuan mulut ke mulut tu.. pastikan picit hidung, maintain dongak pesakit, tangan masih pegang dahi dan dagu, kemaskan mulut biar betul2 rapat dan hembus.. dan hembus.. 

C- seterusnye, check peredaran darah die melalui denyutan nadi.kite bleh rase nadi mangsa dekat dengan carotid artery( 2 jari dari halkum) . kalau x de rase nadi dalam 5-10 saat, korang kena buat chest compression, iaitu tekan dada untuk membantu jantung mengepam darah.lakukan sebanyak 30 kali dengan rythm yang sama.. 

Prinsip CPR : 30 : 2 = 30 chest compression: 2 breath
                    : Allow chest to recoil
                    : push hard push fast
                    : minimise interruption

no breathing = give rescue breath. 
no pulse= do chest compression
no breathing , pulse present = give breath 12-20 blow / min.

ha..............tu la sedikit sbnyak.. ader byk lagi benda blajar tdi, tapi aku lak yang dah lenguh. nak citer kat sni.. haha.. apapon, lau nak taw lebey lanjut,bleh tnye.. atawpon, nak puas ati, leh amik kursus ni jugak.. hehe.. 

tapi ingat, nanti kat luar sana, kalau nampak orang pengsan dan kite x kenal orang tu, jangan main bagi je bantuan mulut ke mulut.. kite x taw die tu ade penyakit ape,, lindungi diri sendiri jugak walaupon ingin selamatkan orang ek.. buat tekanan dada je.. ingat! 

sekian dlu dariku... bye bye

s

Sunday, June 3, 2012

New HOusE

makan ubi rebus ketika panas,
dicicah bersama air teh kosong,
bersama barangan kami galas,
selamat tinggal apartment kosong.....

kosong...kosong... oh oh...

ini view dari rumah baru aku...

ini pulak dari koridor rumah aku~ nun, nampak bumbung rumah lama aku, jugak nampak istana budaya,dan bukit genting highland..

ini view dari rumah lama aku..




Akar residence 3, selamat tinggal.. terima kasih kerana beriku perlindungan dari hujan panas terik mentari..
tapi nampaknya kite x mampu bersama lagi..pon begitu,aku masih mampu menjengukmu,kerana jarak kita cuma sekankang kera only~ hahaha............  

So,sekarang aku dah kat tempat baru.. now landing comfortably on my bed.. tapi aku dapat running nose + cough la..huk3... maybe disebabkan proses pemindahan rumah baru2 ni.. habuk~ 

My new house,so far so good... fully furnished and clean.. thats important.. my new housemates also nice and friendly.. so far everything is good... alhamdulillah... 

But.... tetapi...petang tadi, masa aku tengah tido kepenatan di atas katilku yang empuk,aku macam diganggu 'sesuatu' la.. tapi x taw la betol ke tidak... maybe sebab kepenatan, minda mencipta delusi palsu??

My EX-housemate,u will still be my housemate forever k.hehe.. i will visit u all sometimes~ 

Mari sama2 kite bina hidup baru.. yeah! haha...

berakhirlah pengembaraan Sunan~

Alhamdulillah...akhirnya aku berjaya menghabiskan pembacaanku terhadap novel bersiri paling popular Ramlee Awang Murshid ini.. Sesungguhnya penamat bagi kisah pengembaraan laksamana Sunan ini sangat mengharukan.. aku terkesan dengan setiap watak yang dihidupkan oleh Abg Ram.. 







29 mei 2012~ akhirnya aku berjaya memiliki novel Sunan Musafir setelah menahan diri sebulan lebey dari memilikinya.. Walaupon dengan harga yang lebih mahal untuk edisi hard cover, aku rela asalkan aku memiliki sunan musafir.. dan menyambung pengembaraan bersama laksamana sunan..


30 mei 2012~ menamatkan pembacaan laksamana sunan dengan seulas senyuman.. tanda berpuas hati dengan ending yang diberikan.. thanks Abg Ram...


2 jun 2012~ meminjamkan novel Sunan Musafirku kepada kakakku,Nurhayati... benda baik harus dikongsi bersama .. :D


So, cmne la story ni sebenarnye? 


Peminat RAM punye novel... yg berstatus RAMians.. mungkin sudah terlebih tahu keistimewaan Novel ini... dan mengetahui story laksamana sunan ini dengan mendalam..dan mungkin lebih tahu daripada aku!tetapi.............untuk yang belum tahu......aku bawakan kepada anda.. jalur penceritaan nada baru kepada anda.. yang tidak terfikirkan oleh anda... tetapi percayalah.. tiada yang mustahil dengan kehendakNya.. dan fantasia itu adalah alam x berdinding.. rekalah dan karyakanlah ~ seluas cakerawala... anda mampu lakukan ...


Tetapi perhatian......sebelum anda ingin mengembara bersama sunan musafir, aku sgt menyarankan anda untuk mengembara dahulu bersma Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu, Hijab sang pencipta,cinta sufi dan sutera bidadari.. 


dengan itu,anda akan mengenali watak utama novel ini yakni laksamana sunan sendiri... anda juga akan berkenalan dengan watak haryani.. bagaikan puteri untuk laksamana sunan.. dan juga dani.. keturunan susur galur laksamana sunan dari abad 21..


seterusnya, anda akan berkenalan pula dengan ratna cinta sang ratu, isteri kepada laksamana sunan.. mampukan musuh menjadi cinta? juga maharani pulau utara yang sarat dengan kekejaman..


mendebarkan dan teruja apabila laksamana sunan menjenguk zaman kita di abad 21.. bersama menghapuskan jenglot, sebelum kesyirikan berterusan.. 


Seterusnya, mari berkenalan dengan watak catalina, watak wanita fortugis juga bangsa2 polip yang setiakawan iaitu indera dan yuna....


pengembaraan berterusan...beri sokongan penuh kepada laksamana sunan dalam memerangi kejahatan keatas taghut.. pengakhirannye mengejutkan anda...


dan setelah itu.. silalah berkenalan dengan andika, maryam, dan yang suri di dalam novel terhangat.. sunan musafir~ pasti tidak rugi......... sooO   SUrE...THUMBS UP..