Tuesday, November 5, 2013

nikah di selangor wali kelantan.. bagaimana pengurusannya.. ^ ^

assalammualaikum semua.. hari ni aku ader feel skit nak berkarya..erm.. maybe utk berkongsi sedikit pengalaman aku menjelang hari pernikahan ku..

so, alhamdulillah urusan dengan pejabat agama dah settled.. itu yg paling penting.. walaupon pada mulanya kedengaran agak sukar, namun dengan kesungguhan dan tekad, segalanya dapat dilakukan.. :D
apa yg nak aku kongsikan di sini, bagaimana untuk menguruskan hal perkahwinan andai anda bernikah di selangor, dan wali pula berada di negeri lain.. well... sebenarnye segalanya x susah pon.. segalanya sama..step seperti pasangan yang berasal dari selangor.. iaitu ambik kursus kahwin, then isi borang permohonan menikah dan taraf permaustatin lelaki... dah settled bg dekat pihak perempuan.. seperti pengantin laen, borang permaustatin kena isi jika alamat ic x sama ngan alamat tempat tinggal.. pastu isi borang permohonan berkahwin perempuan.. pastikan awak ade butiran lengkap wali, dan 2 orang saksi.. bersama mereka semua, jumpalah tok kadi tempat awak dan proses awak hampir selesai..

bagaimana pula jika wali tidak ader sekali di kawasan awak? contohnya macam sayer, wali sy di kelantan... makanya, beserta borang permohonan tadi, dan juga borang waqilah wali yg buleh diambil di pejabat agama, awak harus mengambil tandatangan wali awak di mane wali awak berada.. ( jika wali tidak dapat mengunjungi tempat tinggal awak)...means,,,,awak kena drive back to kelantan..di sana nanti, di hadapan tok kadi di sana, beserta dua orang saksi di sana, lafaz waqilah wali harus diucap.. dan borang permohonan lengkap diisi...

sesudah itu, bulehlah awak menyerahkan borang yg lengkap kepada pejabat agama demi mendapatkan kebenaran berkahwin.. :)

borang yang lengkap ialah ( bgi pengantin perempuan)

borang permohonan berkahwin perempuan lengkap terisi
borang permaustatin pengantin
fotostat ic saksi taraf permastautin
fotostat ic wali, pengantin dan dua orang saksi nikah
borang ujian saringan HIV
salinan sijil kursus kahwin ( bwk yg asal yer sbgai bukti)
salinan sijil nikah ibu bapa- utk yg kehilangan sijil nikah, jgn risau kerana jabatan agama islam menyimpan rekod perkahwinan dari tahun 40-an.. yg penting awak kena ingat tarikh akad nikah itu.. :D
dari situ mereka akan trace rekod.. alhamdulillah, time aku ni, mereka cuma memerlukan masa 15 minit utk cari rekod nikah ibu bapa aku..

so, sekarang saya berdebar kerana majlis semakin hampir.. semoga segalanya dipermudahkan dan berjalan lancar.. doakan sy ye kawan2... :D






Sunday, October 6, 2013

JDR punye citer

Salam semua...♥

Ari ni post sy pendek je.. just nk komen pasal jdr.. hehe...

Laman tu sy bukak beberapa ketika yg lalu krna cuba carik part time tnpa melibatkan biznes mahupon kije larut malam ( u know wht i mean)... 

So sy terbukak la laman JDR ni.. herm.. mcm menarik dn mencukupi prasyarat sy.. so sy try r daftar.. syarat awal masok ialah tulis testimoni kije ni.. so pada kite tu sy pon mengarang bla bla.. sehabis baek ayat...then post....

Bile mule kije,herm mmg ade byk pluang kije..  mcm2 kompeni dan personal employer.. mntak soh taip, converting format.. mmg lau dlm bidang kije gitu mmg snang nak dpt project tu.. ( kite kena bertanding utk dpt kije tu) hehe...

Aku antar je la..then 1st kije yg aku accept ialah taip acronsym.. yg mcm password fb tu... tulis punye tulis   aku x taw bile nak end.. x de explain pon... mybe majikan aku tu x provide btul2 x.. hahahaa... so aku pon dah malas.. bayaran pulak ikot mastercard ngn paypal.. pe bendenye tu daa... haha.. aku org kampung x pakai tu sume.. kih3

So jadinye skrg walau aku x aktif dh pon JDR tu.. tp testimoni awal aku yg aku post tu msih berlegar legar di alam maya ni... adoiii... herm.... naseb... name penuh aku pulak tu... naseb labu labi daa...hahaha

Monday, September 30, 2013

Offficially.. i have a fiance... ♥

Assalammualaikum semua..

Dah lma x jumpe kn? X sembang2..
X tulis2.. heheh .( merapu ape daa... )

So seperti title di atas, Alhamdulillah akhirnya sy bergelar tunangan orang sepermula semalam... hehe.. tanggal 29 september 2013..

Alhamdulillah majlis berjalan lancar sperti yg kite semua kehendaki.. semua puas hati dan gembira..sy??? Haha.. sejuta kali hepppi... heheh

Yg menambahkan kegembiraan sy secara thousand ialah kerna sume bff sy dri nilai kolej dtg utk engagement day sy ni.. sy terharu sgt dn sgt gembira.. ye la.  Mula2 ingt sorang je dpt dtg, rupenya semua dpt dtg... Alhamdulillah..dpt jumpe blik diorang dn lepaskan rindu kami puas2...

Tak lupa jugak yg memeriahkan suasana iaitu famili terchenta semua yg hadir walau apa pun aral.. terima kasih.. mohon maaf dihulur andai ade terkurang..

Hehe.. komen yg diberi oleh kebanyakan tetamu.. masakan lazat~.. so kat sini berikan tepukan gemuruh kpd emak kesayangan kita noraini Muhaji... klap klap** kerana menyediakan juadah dgn penuh kasih syg♥♥♥♥♥....sbb tu ia jadi lazat ... hehe btol x?

Dri segi make up jugak, x kurang ramai yg memuji.. okey.. berikan tepukan gemuruh jugak utk kakak sy sendiri.facebook: imawan sbb die yg make up kn sy... hehe... classss x? X gune professional make over pon... hahahah..

Bkn make up sahaja taw, tp pelamin dn hantaran kedua2 pihak , die yg gubahkn.. hehe.. canggih x kakak aku?

Hehe.. so membebel dh pnjang,aku stop sini dulu la.. aku bg peluang gmbar pulak yg bercerita... daaa..

So nilah Encik tunang sy... doakan kami kekal sampai ke jinjang pelamin dan ke jannah ye u all...


Bersama dgn tulang belakang yg menjayakan majlis iaitu mak ku tersyg dan kakak2 ku yg sweet2.. 
jugak x lupa kwn2 bff ku yg dtg menceriakan hari bahagiaku...



Sempat posing outdoor ngn bff ku terchenta.. nnti kawen dh x dpt sbb kena posing ngn encik suami.. betul x???
Mmg posing abislah kami.. syok!!!! Rindu diorang kott!!! Huhu... bile nk jumpe ag??? InsyaAllah bln sebelas ye!!! : D


Pelamin dn hantaran hasil sentuhan kak dan abg ipar : imawan @ facebook

Ok daaa...






Sunday, August 18, 2013

hari raya masih ada...

assalammualaikum...

selamat hari raya kepada sume.. lama benar sy x menjenguk blog sy ni kan? herm..biasalah.. ikot angin kus2 beginilah jadinya.. bile rajin... menulis.. bile malas............... sedia maklumlah.. hahaha

by the way.. rasanya mood raya masih ade kan! masih ade 2 mggu lebih untuk bulan syawal melabuhkan tirainya.. ( yeke 2 mggu??).. hehe... semoga yg masih dapat beraya...berayalah sepuasnye..dan juga dengan berpada pada..

raya bg sy tahun ini agak berbeza.. mungkin..kerna sy x dpt beraya pada raya pertama itu. maklumlah.. raya pertama itu sy malam kedua kije..so mmg tidolah time org berduyun duyun g masjid kan..hak3.
bgun tengahari..tetiba nangis sebab teringat sy sorang2 jek kt kota batu ni.. org laen sume balik kg.. maka...bermulalah episode gediks sy..hua3... psss...(meraih simpati cik abg mntak tmn g mkn d raya pertama)//hahaha... naseb die org sabah............................................. lau org sni msti die raya ngan famili die kan.... hehehe..

raya kedue yakni cuti kelepasan malam sy, berdesup balik ke kg ditemani cik abg dan keluarga ( bujang2 la).. sy of course la tido je dlm keta....hahaha... membuta jerk.

sesampai rumah, adik beradik sume dah berkumpul.. bumi mana x disimbah hujan.. adik beradik mana tidak pernah bertelingkah.bagaimanapun sy amat berharap tahun ini, sedikit demi sedikit, keharmonian kekeluargaan itu dapat kami capai..aminnn..

dan insyaAllah... sekiranya tiada aral melintang, akan ade berita gembira bakal sy umumkan kelak.. just pray for me k.. tq.. :D

Monday, June 24, 2013

jerebu oh....jerebu...

assalammualaikum..'

herm... pastinya banyak entri berkaitan dengan jerebu ni kan.. maklumlah," tragedi" ni nampaknya sedang melanda seluruh negara kita ni.Baik di utara, selatan mahupon di timur dan barat, semua terkena impak jerebu ini..

pada mulanya, aku fikirkan jerebu ini tidaklah seteruk mana..hanya akan melanda kawasan2 tertentu sahaja... but i'm wrong,..

aku ni dah lama x tengok news tau..tp aku taw negara ni kena jerebu hari rabu lalu masa aku pegi lcct pick up a friends.. tetiba ketika kami melalui area sepang tu, bau hangit melingkari kami.suasana memang dah nampak kelam la kan,.. nak kata kabus,, itu tengah malam..so sah2 la jerebu..starting from that aku dapat taw yang negara kita dilanda jerebu.. disebabkan oleh kebakaran yang berlaku di hutan indonesia... oh i see! ( itu yg aku fikirkan?.. dan aku fikir ia akan settled soon..

but then, semalam ketika aku sedang bekerja, lokasi tingkat bawah institut pediatrik, kira2 jam 11 am aku dan rakan2 sekerja noticed something.. actually this mist become worst.. y not?? dari kaunter ke pintu depan wad yang jarak x smpai pon 100 meter, kelamnya dan kelihatan.. sedangkan? wad kami ni dipanggil underground wad.. bukan up'ground' wad...

bau hangit memenuhi kawasan.. langkah drastik terus diambil.. semua tingkap ditutup dan aircond terus dipasang.. ia untuk menghalang kanak2 yang sakit menjadi bertambah sakit, dan orang yang sihat menjadi sakit.. ok?

suasana jerebu yang sempat disnap seusai habis bekerja..







Wednesday, June 12, 2013

benarkah hospital menyeramkan di waktu malam??

assalammualaikum..

malam ni lets talk about hospital.. betulkah hospital ni scary movie di waktu malam?
well... lau tgk movie, must be blood everywhere...kemudian, dengar bunyi orang
menangis... padahal x de sape pon yang menangis... then.. keadaan lengang sepi dan 
suram.bunyi air menitik, mengengsot di mana2... heheheh...

betolllkah itu yang berlaku???

welll... setiap wad  ade story...  my ward too... hehhe

ade patient penah cakap, die nampak ade girl rambut panjang with white colour dress( u know who its that) melayang atas badan dia.. then ade yang terasa macam selimut kena tarik2 time tido.. ade yang terasa kewujudan entiti asing walaupon ketika itu die seorang...

well.. of course ...lah ade.. tapi alhamdulillah x de la' that thing' tu mengacau kami2... aku pon setakat ni belom dipertemukan dengan 'that thing' selama aku bekerja di situ...alhamdulillah! 

And even jumpe, kite kena berdepan dengan yakin.. Kan Allah itu kuasa yang Maha Besar..tapi kalau boleh, mintak jauhlah kan dipertemukan dengan benda2 macam tu..

so,, memandangkan aku agak free malam tadi ketika bekerja.. aku sempat ambik gambar wad aku nieh..hah.. korang nilai sendiri kengerian dan ketakutannye nye k?? hahahahaha



ha..ni keadaan wad aku.. seram x???? its that creepy like anybody talk about?? huhu...here some more

 v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v






hahaha.. this is the real one... 
scary x ?????


 ( pss.... baru tunjuk kat roomate : die kate spooky..teringat suster ngengsot katanye..) 
how about u???





Monday, June 10, 2013

rahsia di sebalik nama




assalammualaikum...

buat semua,,selamat tengahari dan semoga hari ini adalah satu lagi hari yang dirahmati oleh Allah buat kita semua.
well... hari ni saya menghadap komputer lagi.. saya kije shift malam hari ni,, jadi saya ada sepanjang siang untuk beraktiviti.

makanya, untuk memulakan post pada hari ni, saya berkeputusan untuk mengusulkan rahsia di sebalik nama.. 

mana2 yang pernah bertanya apakah maksud nama saya.. di sini saya bagi hint sikit ok.. untuk terangkan segalanya, saya rasa itu belum masanya..CEHH,,,, kelaassss sgt ke nama aku nieh??? hahahaha

ok,first thing at all.. yes.. sy memang taw apa maksud nama saya.Sejak kecil lagi saya dah taw maksud nama saya. yela... sapa lah x curiosity dengan nama sendiri kan... hehehe.. walaupon saya agak pending dan kurang alert sperti yang korang kenal... but trust me.. saya pon ade sensor untuk taw ape di sebalik nama...

haha..so this is some hint for you.

nama saya adalah gabungan Arabic dan melayu.

abviously...nur itu adalah cahaya.

perkataan kedua itu adalah 100% arabic jugak..surprisingly.... 
cuba cari 2 makna di dalamnya.

then,,,the last one... adalah gabungan nama..
somebody and somebody.

so..thats the clue everyone...

then actually ada yang meneka agak betol.. cuma mereka tidak nampak perkaitannya..
hehe... about that.. sori...hanya sampai di sini saja... :D




angels in paeds

hi hi hi
dah lama x menulis kan... berkurun lamanya sudah...
well....so sorri... but saya x taw ape nak ditulis... to much thing actually... tetapi sy x taw.. yg mna satu antara banyak2 perkara tu yang boleh saya kisahkan di sini...

But today... i got a mood.. it all because of the cute cutie girl and boys that i meet today. haha.. surprisingly, sebenarnya saya memang berjumpa kanak2 tiap2 ari pon..tetapi hari ni.. i met an angle.. very2 bright...very2 cute... and we all so happy to meet this girl...

hahaha..suprisingly...... she is not one of our patient...die kakak patient da..hehehe... so, sementara mak  die sibuk menjaga adiknya yang sakit, die pulak dengan ramah mesra melepak bersama kami di kaunter.. wow... jangan salah faham ye... kami bukan selalu dapat lepak.. kebetulan hari ni wad agak tenteram,makanya dapatlah kami bergembira sedikit... hehhe... ( kalau sibuk, nak cuit pipi pon x dapat).. 

well well well...sebab tu, post aku malam ni...all about children..hehhe... so, jom sama2 kite menghepikan diri dengan menatap beberapa gambar kanak2 cute ni,,,well..pesakit memang ramai,, tetapi yang berpeluang aku tangkap gambar adalah mereka2 ni... and they are most i like to play with.. hehehhe...



ha... nilah aisya.... cerdik dan petah betoooii la die... terhibur betul aku tadi..hehe..tq darling



ha...ni pulak si kembar rayyan dan reimy.. kecik2 dah hensem..heheheh..
memang jadik kegilaan aku.. asal free sikit aku main ngn diorang.. asal free,,sambar diorang... bile diorang nak balik..sedeshnye aku... tapi of coursela diorang kena balik..kan dah sihat! hehe



hehehe... yang setokol bersama mata yang bulat.. muka yang bulat dan badan yang bulat ni.. namanya daniyall,,.. dah berapa kali kuar masuk wad kami ni...hehe...superb cute kan??

orite... tulah die antara 1% dari kanak2 yang kami temui setiap ari..hehe...dan kanak2 nilah reason knapa 
aku masih syok kije jadik misi.. dan tambah sikit rempah ratus  bile kije ngan rakan sekerja yang besh.. makanya aku masih bersemangat... go team!






Wednesday, April 24, 2013

SAYA INGIN BERHUBUNG DENGAN INSAN INI

SEPERTI KETERANGAN DI ATAS,, SAYA INGIN BERHUBUNG DENGAN INSAN INI :

Nor Amirah binti Zawawi

dengan sedikit pesanan...

' saya ingin memohon maaf kerana telah menjadi sahabat yang teruk suatu ketika itu.. '

' dahulu,.,saya tidak faham dengan istilah persahabatan....  menyokong dan menerima setiap kelebihan dan kekurangan sahabatnya...'

dahulu..kita senang bersama...namun bila awak ' dalam konflik' saya.. tidak pandai mengatasinya.. maafkan kerana tidak menjadi sahabat yang matang ketika itu.

sekarang setelah anjakan masa.. saya belajar tentang banyak perkara.. dan saya tahu sekarang bahwa ..perbuatan saya dahulu bukan sahabat yang baik. sepatutnya saya menyokong apa jua keputusan kamu maafkan saya.


NEw WaY

assalammualaikum dan salam sejahtera

pergolakan hidup akan sering terjadi dalam kehidupan kita seharian,.. yes i admit it..
dan mungkin sekiranya kamu membaca post sy sblum ini..kamu akan sedar pergolakan itu..
Ya...manusia mana yang sempurna... selagi bernama manusia.. selagi itu kita x kan berhenti dari melakukan kesalahan.

seperti post sebelum ini < sudah didelete > , kamu akan melihat saya berada dalam satu tahap  kemarahan yang agak terlampau.

Namun saya menyesali kemarahan itu..kerana kemarahan itu sebenarnya bukan ubat yang baik untuk hati yang sakit sebaliknya bertenang dan mengumpul energy yang positif itu lebih baik.

saya ada mengikuti satu seminar agar kita sering memaafkan orang laen. forgive and forget.sesuatu yang saya cuba amalkan. wellll... if i'm not doing that....so soooriiii.. mybe its to much to be hold...and forget

then.. saya diajar bagaiman kita harus 'mempositifkan' diri kita.,.. agar  kehidupan kita insyaallah turut menjadi positif. tipu jika kita katakan persekitaran seharian kita sekarang sangat positif... kerana kita mmg dalam lingkaran negatif

dan untuk menjadi positif,, kita harus keluar dari lingkaran itu dan bersama orang2 yang positif. orang2 yang x kan berkata di belakang anda..orang yang x kan menjatuhkan anda.. orang yang akan menyokong anda.. menerima kelebihan dan kekurangan anda..  there where u belong...

sekian..


Wednesday, January 16, 2013

Laksamana sunan pilihan terakhir

salam..masih dengan aura aku bercerita.... aku ingin menyingkap kisah 'jatuh cinta' aku dengan novel tetralogi laksamana sunan...

seperti yang kalian sedia maklum, novel pertama ramlee awang murshid yang pertama aku baca ialah Ranggau... ia perintis minatku terhadap penulisan thriller melayu.. namun.............ketika itu aku masih tidak membayangkan bagaimana seorang novelist melayu boleh berkarya seperti Lord of the rings ataupon narnia, mahupon twilight..

So, aku memulakan pengumpulan koleksi novel2 ramlee awang murshid... semuanya 3 tahun yang lepas.. aku masih ingat ketika itu...............

SUATU MASA 2-3 TAHUN YANG LALU..

deretan novel2 yang dikarya oleh penulis ramlee awang murshid tersusun kemas dihadapanku.Aku yang memang berniat untuk mula mengumpul koleksi2 novel beliau terus membelek satu persatu novel2 beliau yang terdapat di situ...

semua novel di situ menarik minat aku......... kecuali.....kih3................................cer teka............

herm.................... bagaikan puteri the series...time tu series die ade 3 jek... no 4, 5, ngn 6 blom adew.. taw ape aku cakap n fikir time baca sinopsis novel tu???

what the nonsense... mcm mane org zaman dlu buleh bercinta ngan org zmn sekrng..laksamana lak tu?? hish... mcm mengarut jek.................. hehe...sori abg Ram sbb dah silap penilaian awal...

so disebabkan penilaian itu, aku membuat keputusan untuk membeli novel laksamana sunan last sekali..

masa berlalu...akhirnya semua novel2 single dan koleksi tombiruo telah aku miliki... yang tinggal ialah koleksi laksamana sunan..

seperti biasa aku ke kedai buku.Aku merenung ketiga2 biji novel di hadapanku.Berkira kira untuk membelinya ataupun tidak... aku memang merasakan cerita itu macam mustahil, tapi aku juga sangat yakin  dengan kebolehan penulis.. (well.... semua novel yg aku baca x menghampakan)..

kira tolak tambah, aku pon amik keputusan untuk membeli novel itu..and guess.....

even when starting to read bagaikan puteri at page 2, I started to love it...kih3.. pastu tak yah cakaplah................ baca x berenti rentila sampai habis tiga bijik novel...kih3............best siot.............. nyesal x beli novel2 ni dulu ...
 hahaha...itulah sejarah kecintaan aku dengan novel laksamana sunan..dari x suka......terus jadi cinta hati.....

yes...laksamana sunan adalah watak hero yang terbaek sekali antara watak2 hero yang laen.. jalan ceritanya pon yang paling best..cayalah............................

I love Laksamana Sunan the Series......................... hehe

            
            




selamat membaca dan jatuh cinta.....                            

Saturday, January 12, 2013

pergh..ramlee awang murshid memang terbaeek..

 


aura aura...semangat semangat...
yeah..aku tengah bersemangat..dalam kesibukan sehari hari gini.. sempat aku meluangkan masa mengisi blog aku ni yew....hehe..... 

AKU BERCERITA merupakan novel terbaru beliau...macam biasa x kan pernah menghampakan. conform baca sampai helaian terakhir.. novel kali ini sangat istimewa kerana watak sebenar ramlee awang murshid turut menjadi 'watak' dalam novel ini.. pergh..memang terbaikk la...'

dah kalau memang terbaek.. mestilah media pon berlumba lumba nak story ngan beliau kan..check it out:

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Wataknovelmenjelma//Article/index_html

terbaiklah.. dah jadik novelist full time tu... bagus2 nanti aku akan jadik lebih giler...giler kan kemunculan novel2 beliau setiap keluaran...kih3...

Flash back............................. 3 tahun lepas...........................................>>>>>>>

suatu hari di kampungku syurgaku....>> gua musang..

pisisi; terbongkang atas katil kebosanan..datang kakakku menghulurkan sebijik novel...
"dik, amikla novel ni baca... best" promote kakak aku kat aku.
Aku kerling sekilas... huh? novel ape tu.. novel thriller melayu??? monolog aku sendiri sambil berfikir fikir

"x mau r.. aku lau novel melayu ni, novel cinta buleh la aku layaann..lau novel thriller x mau aku..mesti x best.." dan bla2 yang merendahkan penulisan thriller melayu....

" bacalah dulu dari boring.. adik kan suka baca novel..." .... pujuk kakakku lagi....

herm...............herm............... dalam2 mengutuk aku pon ambikla novel tu dan mula membaca...NOvel tu berjudul Ranggau................................... 

Helaian pertama dibuka dan seterusnya dan seterusnya...

wow...... hebat...................... penilaian aku tentang penulisan thriller melayu mula berubah...

aku makin kusyuk..jalan ceritanya makin mengujakan aku dan sedar x sedar dah habis sebijik novel... wow hebat .................

dan sejak dari itu, aku dah minat thriller melayu dan aku mula mengumpul semua novel ramlee awang murshid.. peminjam novel aku yang x berdaftar ialah kakakku...kikiki...

selepas ini..ikuti kisah : "laksamana sunan pilihan terakhir... "