Wednesday, January 16, 2013

Laksamana sunan pilihan terakhir

salam..masih dengan aura aku bercerita.... aku ingin menyingkap kisah 'jatuh cinta' aku dengan novel tetralogi laksamana sunan...

seperti yang kalian sedia maklum, novel pertama ramlee awang murshid yang pertama aku baca ialah Ranggau... ia perintis minatku terhadap penulisan thriller melayu.. namun.............ketika itu aku masih tidak membayangkan bagaimana seorang novelist melayu boleh berkarya seperti Lord of the rings ataupon narnia, mahupon twilight..

So, aku memulakan pengumpulan koleksi novel2 ramlee awang murshid... semuanya 3 tahun yang lepas.. aku masih ingat ketika itu...............

SUATU MASA 2-3 TAHUN YANG LALU..

deretan novel2 yang dikarya oleh penulis ramlee awang murshid tersusun kemas dihadapanku.Aku yang memang berniat untuk mula mengumpul koleksi2 novel beliau terus membelek satu persatu novel2 beliau yang terdapat di situ...

semua novel di situ menarik minat aku......... kecuali.....kih3................................cer teka............

herm.................... bagaikan puteri the series...time tu series die ade 3 jek... no 4, 5, ngn 6 blom adew.. taw ape aku cakap n fikir time baca sinopsis novel tu???

what the nonsense... mcm mane org zaman dlu buleh bercinta ngan org zmn sekrng..laksamana lak tu?? hish... mcm mengarut jek.................. hehe...sori abg Ram sbb dah silap penilaian awal...

so disebabkan penilaian itu, aku membuat keputusan untuk membeli novel laksamana sunan last sekali..

masa berlalu...akhirnya semua novel2 single dan koleksi tombiruo telah aku miliki... yang tinggal ialah koleksi laksamana sunan..

seperti biasa aku ke kedai buku.Aku merenung ketiga2 biji novel di hadapanku.Berkira kira untuk membelinya ataupun tidak... aku memang merasakan cerita itu macam mustahil, tapi aku juga sangat yakin  dengan kebolehan penulis.. (well.... semua novel yg aku baca x menghampakan)..

kira tolak tambah, aku pon amik keputusan untuk membeli novel itu..and guess.....

even when starting to read bagaikan puteri at page 2, I started to love it...kih3.. pastu tak yah cakaplah................ baca x berenti rentila sampai habis tiga bijik novel...kih3............best siot.............. nyesal x beli novel2 ni dulu ...
 hahaha...itulah sejarah kecintaan aku dengan novel laksamana sunan..dari x suka......terus jadi cinta hati.....

yes...laksamana sunan adalah watak hero yang terbaek sekali antara watak2 hero yang laen.. jalan ceritanya pon yang paling best..cayalah............................

I love Laksamana Sunan the Series......................... hehe

            
            




selamat membaca dan jatuh cinta.....                            

Saturday, January 12, 2013

pergh..ramlee awang murshid memang terbaeek..

 


aura aura...semangat semangat...
yeah..aku tengah bersemangat..dalam kesibukan sehari hari gini.. sempat aku meluangkan masa mengisi blog aku ni yew....hehe..... 

AKU BERCERITA merupakan novel terbaru beliau...macam biasa x kan pernah menghampakan. conform baca sampai helaian terakhir.. novel kali ini sangat istimewa kerana watak sebenar ramlee awang murshid turut menjadi 'watak' dalam novel ini.. pergh..memang terbaikk la...'

dah kalau memang terbaek.. mestilah media pon berlumba lumba nak story ngan beliau kan..check it out:

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Wataknovelmenjelma//Article/index_html

terbaiklah.. dah jadik novelist full time tu... bagus2 nanti aku akan jadik lebih giler...giler kan kemunculan novel2 beliau setiap keluaran...kih3...

Flash back............................. 3 tahun lepas...........................................>>>>>>>

suatu hari di kampungku syurgaku....>> gua musang..

pisisi; terbongkang atas katil kebosanan..datang kakakku menghulurkan sebijik novel...
"dik, amikla novel ni baca... best" promote kakak aku kat aku.
Aku kerling sekilas... huh? novel ape tu.. novel thriller melayu??? monolog aku sendiri sambil berfikir fikir

"x mau r.. aku lau novel melayu ni, novel cinta buleh la aku layaann..lau novel thriller x mau aku..mesti x best.." dan bla2 yang merendahkan penulisan thriller melayu....

" bacalah dulu dari boring.. adik kan suka baca novel..." .... pujuk kakakku lagi....

herm...............herm............... dalam2 mengutuk aku pon ambikla novel tu dan mula membaca...NOvel tu berjudul Ranggau................................... 

Helaian pertama dibuka dan seterusnya dan seterusnya...

wow...... hebat...................... penilaian aku tentang penulisan thriller melayu mula berubah...

aku makin kusyuk..jalan ceritanya makin mengujakan aku dan sedar x sedar dah habis sebijik novel... wow hebat .................

dan sejak dari itu, aku dah minat thriller melayu dan aku mula mengumpul semua novel ramlee awang murshid.. peminjam novel aku yang x berdaftar ialah kakakku...kikiki...

selepas ini..ikuti kisah : "laksamana sunan pilihan terakhir... "